Foam 3h: Alexandra Rose Howland - Leave and Let Us Go | FOAM Amsterdam

Foam 3h: Alexandra Rose Howland - Leave and Let Us Go | FOAM Amsterdam

Alexandra Rose Howland (1990, VS/VK) toont in Foam 3h haar serie Leave and Let Us Go, een intiem portret van Irak, een land dat vaak verkeerd wordt begrepen en eenzijdig wordt afgebeeld. In 2017 verhuisde Howland naar Irak als langdurige investering om de complexe realiteit over te brengen van mensen die verstrikt zijn in een conflict. 

Gedurende de tijd dat ze daar fotografeerde verzamelde ze smartphonefoto's, video's en familiefotoalbums van meer dan vijftig Irakezen uit het hele land. Het leidde tot de creatie van Leave and Let Us Go.

88 kilometer in foto’s

Hoe breng je de complexe realiteit over van mensen die verstrikt zijn in conflict? Als fotojournalist hanteert Alexandra Rose een inventieve benadering om geopolitieke gebeurtenissen te communiceren. Om over te kunnen brengen wat ze aantrof in Irak na haar verhuizing in 2017, begon Howland de achtentachtig kilometer lange weg tussen het relatief rustige Erbil naar de frontlinie in Mosoel te documenteren. Iedere drie seconden nam ze vanaf een terreinwagen een foto van het landschap dat aan haar voorbijtrok. De resulterende beelden reeg ze digitaal aan elkaar tot een oneindig lang panorama. Van een lokale markt in Erbil waar het leven zijn gangetje lijkt te gaan, eindigend bij de in 2017 verwoestte al-Nuri moskee in West-Mosoel – van waaruit IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi in juli 2014 het kalifaat uitriep. In 2017 werd Mosoel heroverd door Iraakse regeringstroepen met geallieerde milities, de regionale regering van Koerdistan en internationale troepen na meer dan twee jaar bezetting door IS.

Selfies, Snapchatvideo’s en oorlogsgeweld

De tentoonstelling Leave and Let Us Go van Alexandra Rose Howland in Foam laat enkel het eindpunt van het panorama van Mosul Road, 88 km zien: namelijk de scene waarin men begint met de wederopbouw van de historische moskee. Het vormt de ondergrond waarop honderden foto’s zijn vastgepind. Deze zijn afkomstig uit de smartphone-archieven en fotoalbums die Howland verzamelde van meer dan vijftig Irakezen. Deze mensen, jong en oud, waren bereid om hun digitale archieven met haar te delen en zo een intiem kijkje in hun dagelijks leven te bieden.

Uiteenlopende ervaringen  

Het resulteerde in een immense verzameling van zo’n 350.000 beelden, waaronder selfies, Snapchatvideo’s en foto's van dierbaren, maar ook van gruwelijke momenten van oorlogsgeweld. Juist doordat dit kriskras door elkaar heen loopt, wordt men geconfronteerd met totaal uiteenlopende ervaringen van de realiteit in een land waar velen een zo normaal mogelijk leven proberen op te bouwen te midden van de complexiteit van buitenlandse inmenging en meerdere groeperingen die de macht proberen te grijpen. Binnen dit web van verhalen is het onmogelijk te zeggen wie het recht aan zijn zijde heeft. Howlands eigen foto’s zijn ook in dit geheel vermengd – geen enkele visie is dominant. Leave and Let Us Go vormt een intiem en multidimensionaal portret dat het narratief van een vaak onbegrepen land teruggeeft aan zijn eigen burgers.

Terugtrekken troepen

De Amerikaanse president Joe Biden kondigde eerder dit jaar aan een einde te maken aan de ‘War on Terror’ door Amerikaanse troepen terug te trekken uit het Midden-Oosten. De tentoonstellingstitel is een veelgehoorde uitspraak onder Irakezen, afkomstig uit het beroemde Irakese lied Oh My Heart van Bassam Al-Ali. Leave and Let Us Go vertolkt de frustraties van de Irakese bevolking: over eenieder die zich als een vriend of bondgenoot voordoet en hen uiteindelijk aan hun lot overlaat.

Over de kunstenaar

Alexandra Rose Howland (1990, Boston, VS/GB) woont in Athene, en werkt voornamelijk in het Midden-Oosten en in Noord-Afrika. Ze studeerde Fine Arts en International Relations aan de University of Southern California. In 2015 gooide Howland het roer om: ze verhuisde naar Turkije en liet een carrière als abstract schilder achter. Van 2017 tot 2019 woonde ze in Irak. In 2018 nam Alexandra Rose Howland deel aan de Joop Swart Masterclass van World Press Photo. Ze werkte o.a. voor National Geographic, Wall St Journal, and Le Monde.

Met ondersteuning van de Britse ambassade had ze in 2018 haar eerste solotentoonstelling Roads to Mosul in de Oxo Tower in Londen en in Baghdad om geld in te zamelen voor de wederopbouw van Mosoel. Ze nam deel aan diverse groepstentoonstellingen en in 2015 publiceerde ze haar eerste fotoboek No Need For Tears, I’m Fine. Gelijktijdig met de tentoonstellingspremière van haar project Leave and Let Us Go in Foam 3h brengt Howland haar tweede, gelijknamige fotoboek uit (GOST Books).

https://www.foam.org/ 

Datum:
17 september 2021 / 5 december 2021
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0