Foam 3h: Ece Gökalp - After Anahit

Foam 3h: Ece Gökalp - After Anahit

In de zomer van 2023 presenteert Foam in de tentoonstellingsruimte Foam 3h het werk van Ece Gökalp (Turkije, 1988), getiteld After Anahit.

In 2022 begon Gökalp aan een project dat draait om twee belangrijke gebeurtenissen die plaatsvonden in de Turkse provincie Gümüşhane, in het noordoosten van Turkije: De eerste is de aankoop van een 19e-eeuwse bronzen buste door het British Museum. Armeniërs geloven dat de buste de Armeense godin Anahit voorstelt, terwijl anderen het zien als een symbool van de Griekse godin Aphrodite. Het tweede incident betreft een mythisch gletsjermeer dat werd drooggelegd door twee schatjagers op zoek naar antiek goud. Door middel van diepgaand onderzoek, fotografie en archiefmateriaal werpt Gökalp licht op conflicten met betrekking tot cultureel erfgoed, ecologische verwoesting en de complexiteit van een veranderende geografie als gevolg van historische gebeurtenissen. De verschillende verhaallijnen verbinden hedendaagse gebeurtenissen met het rijke verleden van Turkije.

Over Kismet

De tentoonstelling van Ece Gökalp is onderdeel van Kısmet, een initiatief dat is opgezet en ontwikkeld in nauwe samenwerking tussen Studio Polat en Foam. Het meerjarige project is geïnspireerd op de langdurige culturele, diplomatieke en economische banden tussen Turkije en Nederland. Kısmet duikt in de complexe en rijke elementen van de Turkse visuele cultuur, gezien door het perspectief van verschillende generaties beeldmakers.

Over de kunstenaar

Ece Gökalp is een beeldend kunstenaar uit Istanbul. Ze heeft fotografie en video gestudeerd aan de YTU in Istanbul en heeft een semester doorgebracht aan de afdeling Grafisch Ontwerp van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag met een Erasmus-beurs. Daarna is ze naar Berlijn gegaan om Art in Context te studeren aan de UdK Berlin. Ze heeft deelgenomen aan verschillende groepstentoonstellingen, voornamelijk in Istanbul en Berlijn. In 2017 had ze haar eerste solotentoonstelling in het Apartment Project Berlin, gevolgd door haar tweede solotentoonstelling met haar master afstudeerproject in Istanbul.

Door te werken met verschillende mediavormen, richt Gökalp zich op de diverse mogelijkheden van fotografie. Daarbij zet de kunstenaar fotografie met name in als middel om geografieën in verschillende contexten waar te nemen. Gökalp onderzoekt daarmee de controverse rond fotografie, het fotografische blik en de indexicaliteit van fotografie.

Foam 3h: Ece Gökalp After Anahit is van 23 juni t/m 3 september 2023 te zien in Foam.

https://www.foam.org/nl/

Datum:
23 juni 2023 / 3 september 2023
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0