Foam 3h: Giath Taha - Becoming a Ghost

Foam 3h: Giath Taha - Becoming a Ghost

Foam presenteert Becoming a Ghost, de eerste museale solotentoonstelling van de in Syrië geboren kunstenaar Giath Taha (1982). 

Becoming a Ghost is een video-installatie waarin is vastgelegd hoe de kunstenaar een emotioneel weerzien beleeft met zijn broer in de online videogame PlayerUnknown's Battlegrounds (PUBG), nadat ze elkaar al tien jaar niet meer in het echt hebben kunnen zien.

Becoming a Ghost

Toen een vreedzame opstand tegen de president van Syrië in 2011 uitmondde in een grootschalige burgeroorlog, besloot kunstenaar Giath Taha dat hij zich niet zou wapenen met een geweer, maar met een camera. Uiteindelijk moest hij het land ontvluchten. Het is daarom misschien wel een vreemde gewaarwording dat PUBG een ontzettend populair spel is in Syrië, gezien de griezelige gelijkenis met de huidige staat van oorlog in het land. In het spel worden honderd avatars van spelers tegelijk losgelaten op een virtueel eiland en strijdt iedereen om de laatste persoon of team te zijn dat overblijft. Uiteindelijk kwam de kunstenaar erachter dat zijn eigen broer een fervent speler van het spel is, en zelfs de commandant is van een virtueel bataljon. Plotseling hadden de broers hun eigen spel om te spelen: zoveel mogelijk tijd samen doorbrengen zonder gedood te worden. De game is een toegangspoort tot het verleden, waarin zowel de geluiden als de visioenen van oorlog herinneringen opriepen aan wat Taha had achtergelaten. Terwijl de dreiging van een plotselinge dood hen constant achtervolgt, biedt PUBG de broers ook een veilige omgeving om onderwerpen te bespreken die op reguliere communicatieplatforms worden gecensureerd.

Maybe my eyes turned blue

Gedurende virtuele wandelingen die Giath Taha maakte op het eiland van PUBG, documenteerde hij via screenshots scènes die bizarre gelijkenissen vertonen met de foto’s die hij toentertijd in Syrië had gemaakt. Tijdens hun allereerste ontmoeting in PUBG merkt de kunstenaar gekscherend op dat zijn broer er anders uitziet, waarop zijn broer reageert: “Misschien zijn mijn ogen blauw geworden.” De opmerking van zijn broer is eigenlijk een Syrisch gezegde voor ziek zijn; binnen de context van PUBG wordt het een metafoor voor het vervagende zicht tussen de virtuele en fysieke realiteit. De opmerking zette Giath Taha ertoe om in-game foto’s te ontwikkelen als cyanotypieën, een van de oudste fotografische afdrukprocessen in de geschiedenis van de fotografie. Dit procedé heeft als onderscheidende kenmerk dat de afdruk cyaanblauw kleurt. In de installatie Maybe my eyes turned blue (2021) verbindt Taha zijn afgedrukte screenshots met de plaats op de kaart van het eiland waar hij de foto nam. Het markeert de virtuele wereld als een daadwerkelijke locatie, waar echte ontmoetingen plaatsvinden, maar waar tegelijkertijd alles imaginair is.

Over de kunstenaar

Giath Taha (geb. 1982, Syrië) studeerde fotografie en toegepaste kunst aan het Walled Izzat Institute in Damascus en literatuur aan de Universiteit van Damascus, Syrië. Vervolgens studeerde hij in 2021 af met een MA Artistic Research aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) in Den Haag. Hij ontving zowel de MA Artistic Research afdelingsprijs 2021 als de Royal Academy Master Award 2021 voor zijn afstudeerwerk Becoming a Ghost (2021). Taha nam deel aan verschillende groepsshows. Zijn tentoonstelling in Foam 3h is zijn eerste museale solotentoonstelling. Giath Taha woont en werkt in Amsterdam.

https://www.foam.org/nl/ 

Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0