Foam 3h: Les Adu - I Am

Foam 3h: Les Adu - I Am 

Deze winter presenteert Foam 3h het werk van fotograaf Les Adu (Nederland, 1986). Zijn serie I Am bestaat uit meer dan honderd krachtige portretten die de veerkracht en trots van de zwarte gemeenschap laten zien. Foam toont een selectie van het werk.

Fotograaf Les Adu was diep getroffen door de dood van George Floyd door politiegeweld in de US,  en de daaropvolgende verontwaardiging van de Black Lives Matter-beweging wereldwijd eerder dit jaar.

Dit ben ik

Geraakt door de gebeurtenissen, wilde Adu zijn acties niet alleen beperken tot uitsluitend het gebruik van virtuele hashtags. Daarom besloot hij zijn eigen emoties in beeld te brengen. In een zwart-wit zelfportret laat Adu zichzelf zien- kwetsbaar, emotioneel, sterk. Hij kijkt recht in de camera en naar de wereld en zegt: ‘Dit ben ik, een zwarte man, #IAM’.

Meer dan honderd portretten

Al snel na het plaatsen van het portret op Instagram kreeg Adu talloze verzoeken van mensen die op dezelfde manier gefotografeerd wilden worden. Binnen drie dagen bracht hij zijn studio op orde en nam hij meer dan honderd portretten van vrienden, familie en kennissen. Op 25 augustus, precies drie maanden na de dood van George Floyd, toen er nog steeds geen actie was ondernomen tegen de verantwoordelijke politieagenten, plaatsten alle door Adu geportretteerden hun beeld om precies twaalf uur 's middags op Instagram. Door #IAM te gebruiken, verbeeldden de mannen en vrouwen die door Adu waren geportretteerd de veerkracht, vreugde, kracht en trots van de zwarte gemeenschap in een cruciale tijd waarin het nog steeds nodig is om de wereld eraan te herinneren dat zwarte levens ertoe doen -Black Lives Matter.

Ghanese afkomst

Les Adu, van Ghanese afkomst, is geboren en getogen in Amsterdam Zuidoost en is autodidactisch fotograaf. Hij heeft onder andere gewerkt voor de Gemeente Amsterdam, het Van Gogh Museum en Young in Prison. Les Adu studeerde Culturele Maatschappelijke Vorming aan de Hoge School van Amsterdam en werkt tevens als museumdocent bij Foam. 

https://www.foam.org/

Datum:
18 december 2020 / 7 februari 2021
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0