Foam 3h: Stelios Kallinikou, Studies in Geology

Foam presenteert met trots de tentoonstelling Foam 3h: Stelios Kallinikou - Studies in Geology. In zijn werk probeert de Cypriotische fotograaf Stelios Kallinikou (1985) steeds weer het concept van nationale identiteit te ontrafelen.

Hij creëert prachtige, betoverende beelden die diep geworteld zijn in het landschap van Cyprus. Het landschap als resultaat van menselijk handelen vormt het uitgangspunt voor zijn gedachten over plaats, tijd, ruimte en geschiedenis – fundamentele aspecten voor het menselijk zijn.

Kostbare mineralen

De serie Studies in Geology bestaat uit foto’s die Kallinikou heeft genomen in een eeuwenoude mijn verscholen in de naaldbossen van het Troödosgebergte, de grootste bergketen van Cyprus. Uit archeologische opgravingen is gebleken dat er al in de derde eeuw voor onze jaartelling mijnbouw op Cyprus was. Door de aanwezigheid van kostbare mineralen en grondstoffen is mijnbouw er door de eeuwen heen een bloeiende industrie geweest. Dit is van grote invloed geweest op de loop van de geschiedenis van het eiland en de inmenging van machten van buitenaf.

Sporen van menselijk handelen

Kallinikou betreedt de krater van de mijn en het ontstane meer om zo de aarde als een opengelegd lichaam te kunnen bestuderen. Hij onderzoekt nauwgezet de bodem en het oppervlak van het water op zoek naar eeuwenoude sporen van menselijk handelen. Het resultaat is een fascinerende serie op het grensvlak van fotografie en schilderkunst. Hierbij gaat hij voortdurend de dialoog aan met het kijken. De meeste foto’s van Kallinikou hebben een abstracte kwaliteit omdat de kunstenaar inzoomt op details die hij isoleert uit het omringende landschap. Hierdoor worden de foto’s platte vlakken waaruit elk perspectief verdwijnt.

Lokale poëzie

Kallinikou’s werk is eerder beschreven als 'lokale poëzie’. Hij is niet uit op een lineair narratief. Hij wil juist een ruimte creëren die de taal overstijgt. Tegelijkertijd speelt in zijn fraaie en technisch hoogstaande werk de politieke kant van het landschap een belangrijke rol. Door gebruik te maken van strategieën uit de documentaire fotografie op een introspectieve, bijna meditatieve manier schept hij met zijn foto’s een wereld waarmee hij zijn relatie met de territoriale en ideologische betekenissen van het landschap, zoals geboorteplaats, vaderland en nationale identiteit tracht te verbeelden.

Over Stelios Kallinikou

Stelios Kallinikou (Limassol, 1985) studeerde geschiedenis & archeologie en fotografie in Griekenland. Zijn werk is te zien geweest in solo- en groepstentoonstellingen tijdens het Encontros da Imagem in Braga, Portugal (2014); bij The Equilibrists, een project georganiseerd door het New Museum, New York en de DESTE Foundation, Athene, Griekenland (2016); in het Point Centre for Contemporary Art in Nicosia, Cyprus (2017); bij het Athens Photo Festival, Benaki Museum, Athene, Griekenland (2017); en in het Nimac (Nicosia Municipal Arts Centre), Nicosia, Cyprus (2018). In 2015 is hij genomineerd voor Pla(t)form Winterthur Fotomuseum en in 2016 voor de Prix Pictet. Kallinikou zal in 2018-2019 als artist in residence verblijven in het Künstlerhaus Bethanien, Berlijn, Duitsland. Hij is de medeoprichter en directeur van het Thkio Ppalies, een projectruimte in Nicosia, Cyprus.

https://www.foam.org/

 

Datum:
29 juni 2018 / 2 september 2018
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0