Foam Talent 2020

Foam Talent 2020

Foam presenteert de tentoonstelling Foam Talent 2020, met het werk van een nieuwe generatie beeldmakers in Foam Fotografiemuseum Amsterdam vanaf 18 december - 10 april.

Ieder jaar nodigt Foam fotografen uit hun portfolio’s in te zenden via de Talent Call: een internationale zoektocht naar buitengewoon fotografietalent onder de 35 jaar. De fotografen die geselecteerd worden kunnen zich opmaken voor een internationale introductie binnen de wereld van fotografie. De Foam Talent Call stimuleert de carrières van jonge kunstenaars, onder andere door hun werk te presenteren in Foam Magazine, door deelname aan een reizende groepstentoonstelling en de mogelijkheid om hun werk toe te voegen aan de prestigieuze Art Collection Deutsche Börse van de Deutsche Börse Photography Foundation in Frankfurt.

BUITENGEWOON FOTOGRAFIETALENT

Dit jaar zijn 19 kunstenaars geselecteerd als Foam Talent 2020:
Aàdesokan (Nigeria), Sofia Borges (Brazilië), Adji Dieye (Senegal/Italië), Rahima Gambo (Nigeria), Karla Hiraldo Voleau (Frankrijk/Dominicaanse Republiek), Benoît Jeannet (Zwitserland), Luther Konadu (Canada/Ghana), Matthew Leifheit (United States), Douglas Mandry (Zwitserland), Philip Montgomery (United States), Camillo Pasquarelli (Italië), Simone Sapienza (Italië), Micha Serraf (Zimbabwe/Zuid Afrika), Hashem Shakeri (Iran), Gao Shang (China), Kamonlak Sukchai (Thailand), Guanyu Xu (China/United States), Yorgos Yatromanolakis (Griekenland), Alba Zari (Italië/Thailand).

Deze buitengewoon getalenteerde kunstenaars zijn gekozen uit 1.619 ingezonden portfolio's uit 69 verschillende landen. Het werk van de geselecteerde fotografen is gepubliceerd in Foam Magazine #55: Talent.
Na deze publicatie in het internationaal gedistribueerde Foam Magazine wordt het werk nu bovendien gepresenteerd in een reizende groepstentoonstelling. 

PORTRET

Hoewel Foam Talent symbool staat voor een rijk scala aan genres en gebruiken van fotografie, laat de editie van Foam Talent 2020 zich kenmerken door het (soms langdurige) onderzoek, waarbij de rol van het portret een terugkerende thema is. Waar Alba Zari via oude familiefoto’s en computertechnologie een portret probeert te construeren van haar onbekende biologische vader, is het werk van Luther Konadu een reflectie op het fotografische portret zelf: via letterlijk knip-en-plakwerk onderzoekt hij de constructie van identiteit.

Adji Dieye reageert op economisch bepaalde stereotypes en traditionele rolverdelingen door met een Afrikaanse traditie van studioportretfotografie aan de haal te gaan. Karla Hiraldo Voleau verdraait feit en fictie en ondermijnt de ‘male gaze’ via selfies en intieme portretten van haar ‘Latin lovers’. De uiteenlopende series en kunstwerken in Foam Talent 2020 tonen individuen en gemeenschappen die lang onzichtbaar of in de marge zijn gebleven, en onderzoeken wie we zijn en hoe we onszelf zien in een continu veranderende realiteit: tussen het analoge en het digitale, tussen mythes en geloofssystemen, tussen het private en publieke en tussen feit en fictie.

PHOTOGRAPHY IN LIMBO

In samenwerking met de Deutsche Börse Photography Foundation en C/O Berlin organiseerde Foam een avond vol lezingen en Q&As omtrent de opening van de tentoonstelling Foam Talent | Berlin op 21 oktober 2020.

Klik hier om de video te bekijken.

INTERNATIONALE TOUR

De Foam Talent 2020 tentoonstelling zal te zien zijn op de volgende locaties:

22 oktober - 1 november
Foam Talent | Berlin
Kuhlhaus Berlin

18 december 2020 – 10 april 2021
Foam Talent | Amsterdam
Foam Fotografiemuseum Amsterdam

https://www.foam.org/   

Datum:
18 december 2020 / 21 april 2021
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0