Foto met coronaknuffel wint World Press Photo of the Year 2021

Foto met coronaknuffel wint World Press Photo of the Year 2021

De winnaars van de World Press Photo Contest 2021 zijn bekendgemaakt. De belangrijkste prijs, die van World Press Photo of the Year 2021, ging naar de Deense fotograaf Mads Nissen voor zijn foto: The first embrace.

In maart vorig jaar sloten verzorgingstehuizen in Brazilië hun deuren voor bezoekers. In de zomer werd op steeds meer plekken het ‘knuffelgordijn’ gebruikt, een groot stuk doorzichtig plastic, zodat bewoners toch fysiek contact konden hebben. De foto laat Rosa zien die na vijf maanden voor het eerst weer een knuffel kreeg van haar verzorger Adriana door middel van het knuffelgordijn.

Het is de tweede keer dat de fotograaf de prijs wint. In 2015 ging hij er ook met de winst vandoor met een intieme foto van een Russisch homostel.

De Italiaanse fotograaf Antonio Faccilongo ging er vandoor met de World Press Photo Story of the Year met de fotoserie Habibi. Hij portretteerde Palestijnse families die slachtoffer zijn van het conflict tussen Israël en de Palestijnse gebieden.

Jasper Doest 

De Nederlandse fotograaf Jasper Doest won een eerste prijs in de categorie Nature, Stories. Hij kreeg de prijs voor een serie die hij voor National Geographic maakte over Ollie en Dollie, twee duiven die bevriend raakten met zijn gezin gedurende de eerste Nederlandse lockdown.

Maar liefst 4315 fotografen zonden werk in, in totaal bijna 75.000 foto’s. Naast de twee hoofdcategorieën zijn de winnaars in acht subcategorieën bekendgemaakt: Contemporary Issues, General News, Environment, Long-Term Projects, Nature, Spot News, Sports en Portraits. Alle winnaars en hun producties zijn hier te vinden.

Reconstructing Seven Days of Protests in Minneapolis After George Floyd’s Death, van Holly Bailey/The Washington Post en Matt Daniels, Amelia Wattenberger/The Pudding, won de 2021 Digital Storytelling Contest. Het project won al in de categorie Interactive. Het is een reconstructie van zeven dagen van protesten in Minneapolis, die plaatsvonden nadat een politieagent George Floyd ombracht. Daarnaast werden de winnaars in de categorie Long en Short bekendgemaakt. De winnaars en hun producties zijn hier te vinden.

https://www.worldpressphoto.org/

Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0