Fototentoonstelling Am I an Ornament?

Fototentoonstelling Am I an Ornament ? 

Wat is een ornament? Is het een verfraaiing, een conceptueel onderdeel van een gebouw of een technisch bouwdeel? Zijn de ribbels in de gevel van het ARCAM-gebouw een ornament? Kan een gebouw in zijn geheel een ornament zijn, zoals de letters van BOTEL bij de NDSM-werf? In de fototentoonstelling ‘Am I an Ornament’ onderzoekt ARCAM in het Hildo Krop jubileumjaar de betekenis van het ornament nu en in de toekomst aan de hand van 15 recente Amsterdamse projecten.  

Reserveer nu gratis je tijdslot via Eventbrite voor je bezoek aan de tentoonstelling >

Of koop een ticket voor een speciale feestelijke kleine opening iedere dag in juni om 17.00 uur.

De titel van deze tentoonstelling verwijst naar het beroemde pictogram “I am a Monument” van Robert Venturi en Denise Scott Brown in hun boek Learning from Las Vegas (1977). Met deze studie wilden zij het alledaagse bouwwerk op gelijke hoogte plaatsen met gebouwen die tot stand kwamen volgens het toen gangbare Modernisme. In het daaropvolgende Postmodernisme kreeg het ornament weliswaar (opnieuw) ruim baan, maar zelden met de veelheid aan functies die het daarvoor had gehad. In de huidige tijd zien we het ornament veranderen van materiaal, vorm en functie door materiaalschaarste, duurzaamheidseisen en nieuwe technieken.

Verhalen vertellen  

Met prachtige beelden van architectuurfotograaf Marco de Groot ontdek je in deze zomertentoonstelling hoe ontwerpers hedendaagse ornamenten in Amsterdam gebruiken om verhalen te vertellen, culturen te verbeelden, technische functies te vervullen en gebouwen te verduurzamen. In alle gevallen laat het ornament een gebouw spreken en zoekt het een verbinding met de toeschouwer, als volwaardig onderdeel van de architectuur.

Hildo Krop Jubileumjaar

In 2020 is het vijftig jaar geleden dat kunstenaar Hildo Krop (1884-1970) in het harnas is gestorven. Met het themajaar Hildo Krop 2020 staat een groot aantal culturele organisaties stil bij de betekenis van Krop als kunstenaar en idealist. Naast ARCAM nemen ook Art Zuid, Grand Hotel Amrâth Amsterdam, Hildo Krop Museum, Museum Het Schip en Stedelijk Museum Amsterdam deel aan de viering met programmering.

https://www.arcam.nl/

Datum:
9 juni 2020 / 15 november 2020
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0