Fototentoonstelling ‘De Groene Camera 2023’ vanaf 15 april in Museon-Omniversum

Fototentoonstelling ‘De Groene Camera 2023’ vanaf 15 april in Museon-Omniversum 

Vanaf 15 april staat in het Haagse Museon-Omniversum een jaar lang de expositie De Groene Camera 2023 met zeventig bekroonde natuurfoto’s, verdeeld over tien thema’s. De winnende foto’s zijn door de jury gekozen uit maar liefst vijfduizend inzendingen. De Groene Camera is een prestigieuze prijs voor natuurfotografen uit Nederland en België. De foto’s boven en onder dit bericht zijn van winnaars van De Groene Camera 2022. 

Natuurfotografie speelt een belangrijke rol in het versterken van het besef dat onze natuur mooi en bijzonder is, waarmee we met respect moeten omgaan. Deze gedachte was de motivatie van de initiatiefnemers Jan Vermeer en Daan Schoonhoven bij het in het leven roepen van De Groene Camera. Deze natuurfotografieprijs onderscheidt zich door uitsluitend foto’s te accepteren die in Nederland of België zijn gemaakt. Schoonhoven: “Het is een bewuste keuze alleen foto’s uit de Lage Landen te accepteren. Hiermee brengen we onze natuur voor het voetlicht en laten de diversiteit en schoonheid ervan zien.” 

Onderdelen en categorieën

De Groene Camera telt drie onderdelen:

● Groene Camera Natuurfotograaf van het Jaar, de prijs voor de beste serie.

● Groene Camera Natuurfoto van het Jaar met prijzen in zeven categorieën: Landschappen, Zwart-wit, Geleedpotigen en ongewervelden, Planten en paddenstoelen, Vogels, Zoogdieren, reptielen en amfibieën, Abstract, Jonge fotograferen en Series.

● Groene Camera Natuurfotografietalent van het Jaar, voor jongeren onder de 18 jaar. 

Dit jaar werden maar liefst vijfduizend foto’s ingezonden. Per onderdeel en categorie kiest de jury een winnaar, een runner-up en vijf eervolle vermeldingen. CEWE verzorgt het printwerk. Naast de Groene Camera-trofeeën, de eer en de aandacht is er een totaal prijzengeld van bijna vijftienduizend euro. 

De fototentoonstelling De Groene Camera is een initiatief van Natuurfotografie Magazine in samenwerking met Museon-Omniversum. Naast alle winnaars hangen op de expositie ook de foto's van de eervolle vermeldingen in de onderdelen Natuurfoto van het Jaar en Natuurtalent van het Jaar. 

Afbeeldingen

1) overall winnaar 2022 alle categorieën: Marcel van Kammen, 2) Winnaar Serie en Natuurfotograaf van het Jaar 2022: Jowan Iven, 3) Links winnaar categorie Vogels 2022: Ed van Loon, Midden winnaar categorie Jongeren en Natuurtalent van het Jaar 2022: Josh Rozema, Rechts winnaar categorie Geleedpotigen en ongewervelden 2022: Wim Vooijs, 4) Links winnaar categorie Planten en paddenstoelen 2022: Erik van Velden, Midden winnaar categorie Landschappen, weer en natuurverschijnselen 2022: Edwin Rem, Rechts winnaar categorie Zwart-wit 2022: David Pattyn 

Museon-Omniversum website, Facebook, Twitter, Instagram, YouTube 

Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0