Framing the war – 100 dagen oorlog in Oekraïne in foto’s en spotprenten | Beeld en Geluid Den Haag

Framing the war – 100 dagen oorlog in Oekraïne in foto’s en spotprenten | Beeld en Geluid Den Haag

De oorlog in Oekraïne is al vanaf dag één ook een media-oorlog. Burgers, media, overheden en persdiensten maken en verspreiden nieuws en beelden, om anderen te informeren of vanuit een eigenagenda.

Oekraïense en buitenlandse journalisten spannen zich in om onafhankelijk en objectief verslag te doen van de oorlog. In Rusland is voor onafhankelijke journalistiek geen ruimte meer en heeft de staat vrijwel volledige controle over de media.

Eerste 100 dagen

Framing the War toont de eerste 100 dagen van de oorlog via de lens van internationale nieuwsfotografen en via het potlood van internationale cartoonisten. De registrerende fotografie en opiniërende tekeningen bieden samen een uniek beeld van de oorlog. Ze nodigen je als bezoeker uit tot een kritische blik op het nieuws over de oorlog: wat weet en wat zie ik eigenlijk en hoe belangrijk en hoe bepalend zijn de makers van de beelden daarbij?

De expositie is een verzameling van nieuwsfoto’s en spotprenten. Er is werk in opgenomen van nieuwsfotografen die tijdens de eerste 100 dagen van de oorlog in Oekraïne verbleven. Cartoons komen van de hand van onder anderen Vladimir Kazanevsky (Oekraïne), Gatis Sluka (Letland), Tjeerd Royaards (Nederland) en Emad Hajjaj (Jordanië).

De tentoonstelling is een productie van Beeld en Geluid Den Haag, persbureau ANP en cartoonistenplatform Cartoon Movement. Zij wordt mede mogelijk gemaakt door steun van het vfonds en Gemeente Den Haag.

Tickets

Een ticket voor het museum geeft toegang tot zowel deze tijdelijke tentoonstelling als de permanente tentoonstelling in het pand van Beeld en Geluid Den Haag.

Gratis instaprondleiding

Iedere zondag om 11:00 uur kun je aanhaken bij de instaprondleiding door de expositie Framing the War. Deze rondleiding zit inbegrepen bij het museumticket.

Hoe beïnvloeden oorlogsfoto’s en spotprenten onze visie op de oorlog? In een rondleiding van 60 minuten ga je in op vragen die deze expositie bij je oproept en krijg je een goed beeld van de impact van oorlogsfotografie en actuele spotprenten.

https://denhaag.beeldengeluid.nl/

Datum:
15 juli 2022 / 4 september 2022
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0