FUTURE FORM, Beate Eismann en Svenja John geven kijk op toekomst in CODA Museum

Moderne, digitale technologie roept in de context van moderne beeldende kunst een aantal interessante vragen op. Hoe verhoudt moderne technologie zich bijvoorbeeld tot het ambachtelijke van de kunstenaar en wat doen nieuwe technieken met de magie en het mysterie van scheppen en creëren?

Wat betekent moderne technologie voor het kunstenaarschap en wat motiveert de kunstenaar eigenlijk om deze nieuwe technieken te integreren in zijn of haar werk?

3D printing, lasersnijden en computergestuurd ontwerpen

Beeldend kunstenaars Beate Eismann en Svenja John maken gebruik van 3D printing, lasersnijden en computergestuurd ontwerpen. CODA Museum toont van 6 mei tot en met 29 juli de ontwikkeling van beide kunstenaars in de tentoonstelling Future Form. Een hoogwaardige 3D printer maakt onderdeel uit van de tentoonstelling en laat bezoekers kennismaken met de beroepspraktijk van Svenja John en Beate Eismann.

Het dertigjarig jubileum van het 3D printen, de aandacht van CODA Museum voor het sieraad en de eigenlijke artistieke kwaliteit van beide kunstenaars waren aanleiding om het werk van Svenja John en Beate Eismann samen te brengen in een tentoonstelling. Hoewel beide kunstenaars zich toeleggen op en gefascineerd zijn door digitale processen en nieuwe technieken, bedienen John en Eismann zich van een geheel eigen beeldtaal.

Oversized armsieraden

Beeldend kunstenaar Svenja John (1963) heeft in de afgelopen twee decennia als pionier op het gebied van digitale technologie een voorkeur ontwikkeld voor de precisie die computergestuurde technieken bieden. John werkt sinds 1994 met Makrolon®, een polycarbonaat dat veel gebruikt wordt in de auto-industrie. Met CAD technologie versnijdt ze het materiaal tot de delen waarmee ze, na bewerking en kleuring, haar complexe, geometrische sieraden construeert.

Rapid prototyping – een  verzamelnaam voor technieken die het mogelijk maken om snel fysieke prototypen te vervaardigen – is sinds 2008 onderdeel van haar werkproces. Met 3D printers die verschillende materialen gelijktijdig kunnen printen, voegt ze vormgeving en diverse kleuren samen in een proces.

Svenja Johns oversized armsieraden en armbanden kunnen worden beschouwd als sculpturen met architecturale eigenschappen. Orde en verandering gaan in deze objecten hand-in-hand. In rust drukken de vormen beweging uit. Als ze worden gedragen, tonen de sieraden een bijzondere levendigheid waarbij John formele en technische oplossingen harmonieus samenbrengt. Het is echter niet perfectie maar esprit dat Johns sieraden kenmerkt.

John: “Ik gebruik synthetische materialen niet op een decoratieve manier of als een goedkoop surrogaat. Wat ik probeer te doen, gaat over het doorgronden van de voordelen en het karakter van synthetische materialen. Deze materialen kunnen kleurrijk en opzichtig zijn of juist glad en kil. Als materiaal is kunststof niet alleen praktisch maar in mijn werk ook regelmatig de overbrenger van een tactiel moment.” 

Tekenen in de ruimte

Beate Eismann (1969) legt zich sinds 2006 toe op digitale ontwerpprocessen en productiemethoden. Inmiddels is het onderzoek naar de mogelijkheden een wezenlijk deel van haar werk. Een terugkerend thema zijn print- en druktechnieken uit heden en verleden. Door drukplaten te gebruiken voor haar sieraden en die te combineren met moderne technologie, roept Eismann vragen op over de verhouding tussen origineel en kopie.

Eismann: “Het ontwerpen in 3D fascineert me en stelt me in staat ‘in de ruimte te tekenen’. De ruimte om te experimenteren vind ik vervolgens in het samenspel van het ambachtelijke met het computergestuurde en in de combinatie van traditionele materialen met nieuwe materialen. Mijn sieraden zijn het resultaat van combinaties die in eerste instantie onmogelijk lijken. Denk aan de combinatie van computergestuurde, industriële productiemethoden met het individuele en ambachtelijke. Het resultaat is hybride, in de betekenis van materialiteit en esthetische verwachtingen.”

Geïnspireerd op een onderzoeksproject waarin Eismann in 2016 deelnam, onderzoekt en experimenteert ze met smartmaterialen die ze combineert met 3D printen. Smartmaterialen zijn materialen die grote verandering in vorm en verschijning kunnen ondergaan door tempartuurvariatie, zuurgraad- of vochtgraadaanpassingen en bijvoorbeeld bewerking met elektrische en magnetische velden.

Professionele 3D printer Stratasys Objet 260 Connex 3 in Future Form

Bezoekers van Future Form hebben de unieke kans kennis te maken met de professionele 3D printer Stratasys Objet 260 Connex 3. Deze Multi Poly Jet 3D printer maakt gebruik van een techniek waarbij er met diverse printkoppen laag voor laag minuscule druppeltjes vloeibaar polymeer op een platform worden gespoten. Zodra het materiaal is neergelegd, wordt het direct met UV uitgehard zodat de nieuwe laag zich aan de voorgaande laag hecht. Met Multi Poly Jet Printing kunnen objecten worden gemaakt die bestaan uit verschillende materialen en kleuren.

De tentoonstelling Future Form in CODA Museum neemt de bezoeker mee door de ontwikkeling van beide kunstenaars en toont hoe zij een geheel eigen handschrift ontwikkelden. Future Form toont bovendien hoe John en Eismann het ambachtelijke verenigingen met digitale technologie en moderne technieken. Daarnaast sluit Future Form aan op de plannen die CODA momenteel ontwikkelt en vertaalt naar CODA Experience Lab, een innovatief makerslab waar de meest geavanceerde technieken en ontwikkeling getoond, getest en gebruikt worden. CODA Experience Lab is eind 2018 operationeel.

Opening

De tentoonstelling Future Form wordt geopend op zondag 6 mei om 14.30 uur in het auditorium van CODA. CODA directeur Carin Reinders, Beate Eismann en Svenja John nodigen u van harte uit de opening bij te wonen. U kunt zich aanmelden via 055-5268565 of door een bericht te sturen naar aanmeldingen@coda-apeldoorn.nl.

https://www.coda-apeldoorn.nl/

Datum:
6 mei 2018 / 29 juli 2018
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0