Geld en kunst, het nieuwe tien euro-bankbiljet

In het Stadhuis van Den Haag is het nieuwe tien euro-bankbiljet te bewonderen. Het biljet zal eind september in omloop worden gebracht. Het is te zien op de tentoonstelling ‘Het nieuwe gezicht van de euro’.

De tentoonstelling bestaat uit een aantal onderdelen. In ‘De geschiedenis van het geld’ wordt de bezoeker meegenomen op een reis van duizenden jaren. In de loop van de geschiedenis had geld diverse vormen: goederengeld, munten, papiergeld en recent elektronisch geld.

Kunst

Op de tentoonstelling zijn drie mooie kunstwerken te zien gemaakt van bankbiljetten en munten waarmee niet meer mee betaald kan worden. Kunstenaars worden ook betrokken bij het maken van de biljetten en de munten. De euromunten hebben twee zijden: de gemeenschappelijke zijde en de nationale zijde. Te zien is waarom en hoe verschillende ontwerpen zijn gekozen.

Er zijn filmpjes te zien en je kunt aan de slag gaan met een scala van interactieve touchscreen applicaties. In de kinderhoek kun je leuke games spelen.

Kenmerken van het bankbiljet

De belangrijkste kenmerken van de euro bankbiljetten worden toegelicht. Er wordt het een en ander verteld over wat de Europese Centrale Bank en de nationale centrale banken van het eurogebied doen om valsemunters voor te blijven. Ook is te zien hoe euro bankbiljetten worden geproduceerd en wat er gebeurt met bankbiljetten die niet langer bruikbaar zijn voor de omloop.

Er is een gedetailleerde presentatie van de echtheidskenmerken van de bankbiljetten ook van de nieuwste serie. In acht vitrines is te zien hoe je een vervalst bankbiljet kunt vergelijken met een echt biljet.  In een van de vitrines is een mechanisme waarmee je de bankbiljetten kunt kantelen. Als je dat doet, zie je bepaalde echtheidskenmerken.  

 

Datum:
23 juli 2014 / 1 september 2014

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0