General Idea | Stedelijk Museum Amsterdam

General Idea | Stedelijk Museum Amsterdam

General Idea is een grensverleggende Canadese kunstenaarsgroep die in de jaren 70 en 80 internationale bekendheid kreeg met hun speelse, satirische benadering van de media en de kunstwereld.

De tentoonstelling is het meest omvangrijke overzicht ooit van hun oeuvre, bestaande uit grote sculpturen en installaties, schilderijen, verrassende en vernieuwende video’s en publicaties, archiefmateriaal – en hun iconische wallpapers.

Serious humor

General Idea, bestaande uit Felix Partz, Jorge Zontal en AA Bronson, hield in 1994 op te bestaan nadat Partz en Zontal waren overleden aan aids. General Idea bekritiseerde via speelse en opvallende kunstwerken de maatschappij en de kunstwereld. Met hun serious humor maakten zij moeilijke onderwerpen bespreekbaar en keken zij kritisch naar de maatschappij. Zo vroeg General Idea aandacht voor zaken als massamedia, consumptiecultuur, sociale ongelijkheid, queer identiteit, de kunsteconomie en de aidscrisis. Veel van hun onderwerpen zijn nog altijd actueel. General Idea kun je zien als voorlopers van ‘creatief activisme’; zij maakten hiermee de weg vrij voor een jongere generatie kunstenaars.

Pop Art met een diepere laag

Net als hun tijdgenoten uit de Pop Art omarmde General Idea het concept van uitvergroting en herhaling, en combineerden dit met massamedia als een platform voor hun satirische en kritische boodschappen. Hun gebruik van verschillende media was in die tijd voor kunstenaars ongekend. General Idea moedigde ook altijd het publiek aan om op speelse wijze interactie aan te gaan met hun werk, bijvoorbeeld via mail art, in musea en op straat.

Het grootste overzicht in het Stedelijk

Het Stedelijk heeft een bijzondere band met General Idea. In 1979 was dit het eerste museum ter wereld dat een tentoonstelling organiseerde van hun werk en het begon te verzamelen. Hierdoor heeft General Idea Amsterdam altijd beschouwd als hun ‘second home’ en kreeg het Stedelijk in 2018 een groot deel van het archief van General Idea geschonken, waardoor het een belangrijk kenniscentrum is. Deze reizende tentoonstelling is met meer dan 300 werken de grootste solotentoonstelling van General Idea tot nu toe. In Nederland zal die het meest omvangrijk zijn; voor het Stedelijk wordt die aangevuld met unieke werken uit de aankopen die het museum deed en het archief dat het Stedelijk beheert.

Afbeeldingen

1) de drie kunstenaars, 2) General Idea, 'Fruits de Mer', 1992 – 1994, 3) General Idea, 'INFE©TED Mondrian #7', 1994. 'INFE©TED Mondrian #3', 1994. 'INFE©TED Mondrian #2', 1994, 4) General Idea, 'AIDS Sculpture', 1989/2021, 5) General Idea, 'Fin de Siècle', 1990. Graci Collection, 6) General Idea, 'One Month of AZT', 1991, 7) General Idea, 'AIDS', 1988.  

https://www.stedelijk.nl/

Datum:
1 april 2023 / 16 juli 2023

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0