Gnawa Festival viert 3e editie met internationale favorieten

Gnawa Festival viert 3e editie met internationale favorieten 

Van donderdag 8 t/m zondag 11 september staat het centrum van Den Haag in het teken van het Gnawa Festival. 

Tijdens deze derde editie vieren meerdere culturele instellingen
de rijke cultuur rond de eeuwenoude en tegelijkertijd actuele Gnawa muziek met internationale artiesten uit Marokko en vanuit de diaspora zoals New York en Berlijn.

Ontmoetingsplaats voor culturen 

Het stadsfestival is een ontmoetingsplaats voor verschillende culturen en kan beleefd worden in de vorm van voorstellingen, workshops, bijpassende cuisine en een indrukwekkende parade door de binnenstad. 

Naast de primeurs van het Metropole Orkest met o.a. Gnawa rockstar Mehdi Nassouli en een clubnacht in Paard, zijn favoriete Maalems (Meesters) te horen. Er is extra aandacht voor het Joods- Marokkaanse erfgoed via optredens van Soufiane Moussouli, Innov Gnawa en Natacha Atlas. De festivalorganisatie hecht er veel waarde aan om de rol van Marokkaanse vrouwen in Gnawa en helingsrituelen te tonen. Zo staat een all-female traditionele Gnawaband met de rituele Lila-avond op het programma en als highlight zangeres, grootheid en voorvechter van vrouwenrechten Najat Aâtabou. 

Het Gnawa Festival Den Haag is een initiatief van Stichting Multicultureel Jongerengeluid in samenwerking met Amare, Korzo, PAARD en Het Nationale Theater en mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Den Haag en Fonds Podiumkunsten. 

Programma per locatie 

Desert blues in Korzo

De wereldberoemde zangeres Asmaa Hamzaoui opent met haar volledig vrouwelijke groep Bnat Timbouctou het Gnawa Festival in Korzo. Asmaa Hamzaoui is de voornaamste vrouwelijke ambassadeur van de Gnawa muziek en met haar groep brengt ze een aanstekelijke vorm van evangelische ‘desert blues’. Traditioneel gezien spelen vrouwen voornamelijk in privé-omgeving, maar Asmaa Hamzaoui & Bnat Timbouctou doorbreken dit taboe. Inmiddels bereiken zij een steeds groter wordend internationaal publiek. 

Future Roots Gnawa in Amare 

De New Yorkse en voor een Grammy genomineerde groep Innov Gnawa werd opgericht door de Gnawa-meester Mâallem Hassan Ben Jaâfer. Tijdens dit Europese debuut delen ze hun eigengereide versie van Gnawa, puttend uit de vele lagen van de traditie én de etnische diversiteit in the Big Apple. Hun nieuwste album Lila is uitgebracht door het soul & funk label Daptone Records (o.a. Charles Bradley).

Samen met het Metropole Orkest presenteert Amare een Gnawa concert met toptalent Mehdi Nassouli en zijn ensemble; pianist Omri Mor (bekend van o.a. Avishai Cohen) en drummer Karim Ziad. De guembri-speler en zanger staat aan de bakermat van de verjonging van de Gnawa muziek. De drummer, multi-instrumentalist en pianist smelten Gnawa, jazz en andere wereldse klanken samen op hun nieuwe album ASSALA. 

Westerse en Arabische vocalen in PAARD 

Natacha Atlas vult de kleine zaal met haar uitzonderlijke mix van westerse en Arabische vocalen. Natacha wordt internationaal gezien als één van ’s werelds meest onderscheidende stemmen. Ze staat bekend om haar combinatie van westerse melodieën en muzikale tradities van het midden- oosten en werkte onder andere samen met grootheden als Peter Gabriel, Jean-Michel Jarre en Ibrahim Maalouf. 

Uniek concert van Najat Aâtabou en theater voor jong en oud door HNT 

In de Koninklijke Schouwburg staat een spetterend optreden van Najat Aâtabou met het Marmoucha Orchestra op het programma. Zij is de grote ster van de Marokkaanse Chaabi muziek, beroemd in Marokko en ver daarbuiten. Je voelt in haar muziek de warmte en gastvrijheid van Marokko. In Theater aan het Spui is de toneelvoorstelling Zohra's Feestje (8+) te zien waarin een feestje een enorm fiasco wordt. Tot slot vraagt Soufiane Moussouli zich in de toneelvoorstelling Volgens mij ben ik een Jood af hoe het is als de een moslim is en de ander joods. Of de een Nederlander en de ander Marokkaan, Syriër of Afghaan. 

https://www.gnawafestival.nl/

Datum:
8 september 2022 / 11 september 2022
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0