Goede Hoop. Zuid-Afrika en Nederland vanaf 1600 in Rijksmuseum

Het Rijksmuseum presenteert de eerste grote tentoonstelling over de relatie Zuid-Afrika en Nederland. 400 jaar bewogen geschiedenis in 300 objecten, vooral afkomstig uit Zuid-Afrika.

Prominent in de tentoonstelling zijn de meterslange landschapspanorama’s van Robert Jacob Gordon. Deze Nederlandse expeditiereiziger bracht Zuid-Afrika in de 18e eeuw in kaart en gaf het land daarmee een gezicht.

Koloniale geschiedenis

De indrukwekkende portretten van kinderen geboren na 1994 – het jaar van de afschaffing van de Apartheid – van de Zuid-Afrikaanse fotograaf Pieter Hugo verbeelden Zuid-Afrika’s toekomst. Parallel aan de tentoonstelling zendt de NTR een zevendelige tv-serie uit, gepresenteerd door Hans Goedkoop. 

Adriaan van Dis, verteller in de tentoonstelling: “De tentoonstelling ‘Goede Hoop’ laat een belangrijk deel van onze koloniale geschiedenis zien in al zijn nuances. Een zowel pijnlijk als indrukwekkend, maar vooral onrustbarend en herkenbaar verhaal.”

De komst van de Nederlanders heeft Zuid-Afrika voorgoed veranderd. De samenstelling van de bevolking en de introductie van de slavernij door de VOC zijn het gevolg van de band met ons land. Maar ook de taal, het Afrikaans, de wetgeving, de gereformeerde kerk, de introductie van de Islam, de typisch gevormde gevels en de Nederlandse namen op de kaart.

Boerengekte

Ook Nederland werd door de relatie met Zuid-Afrika veranderd. De Boerengekte rond 1900, talloze ‘Transvaalbuurten’ en de heftige anti-apartheidsstrijd van de jaren ’80, getuigen van een voortdurend bewogen verhouding. In de tentoonstelling geven circa 300 schilderijen, tekeningen, documenten, foto’s, meubels, souvenirs, gebruiksvoorwerpen en archeologische vondsten betekenis aan de gedeelde cultuur én de wederzijdse beïnvloeding tussen beide landen.

Alle tekeningen, dagboeken en brieven van Robert Jacob Gordon zijn nu voor iedereen toegankelijk via https://www.robertjacobgordon.nl/. De interactieve website maakt het mogelijk precies na te gaan wat Gordon daar tegenkwam. Zo kun je tot in detail inzoomen op de 18e eeuwse kaart die hij maakte en deze via Google Maps vergelijken met de huidige locaties in Zuid-Afrika.

Ter gelegenheid van de tentoonstelling zijn alle dagboeken én tekeningen van Gordon voor het eerst herenigd. Zij geven een heel compleet beeld van Zuid-Afrika in de 18e eeuw.   

Audiotour  

De rondleiders bij de tentoonstelling zijn Zuid-Afrikaans en belichten de tentoonstelling vanuit hun achtergrond en persoonlijke band met het land. http://bit.ly/2mDUDXT. De audiotour is gemaakt door schrijver en Afrika-kenner Adriaan van Dis. Van Dis neemt de bezoeker mee door de tentoonstelling, waarbij hij verbanden legt tussen de verschillende periodes en anekdotes verteld.

In de audiotour zijn ook persoonlijke verhalen opgenomen van een aantal Zuid-Afrikanen en Zuid-Afrika kenners. De audiotour is tijdens de tentoonstelling gratis te downloaden via de Rijksmuseum-app en daarnaast te huur voor vijf euro.

Bij de tentoonstelling is een rijk geïllustreerd boek verschenen met 56 bijdragen, geschreven door 26 auteurs uit de wereld van literatuur, taal, (kunst)geschiedenis, archeologie, politiek en journalistiek.

Een middag met… Adriaan van Dis  

Op 26 maart is er:  Een middag met… Adriaan van Dis. Het wordt een levendige middag met muziek, lezingen en gesprekken over Zuid-Afrika – Nederland. http://bit.ly/2loXPVs

https://www.rijksmuseum.nl/nl/goede-hoop

Datum:
17 februari 2017 / 21 mei 2017
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0