Gorinchem / Gorkum de mooiste vestingstad

Gorinchem / Gorkum de mooiste vestingstad

Gorinchem / Gorkum is de mooiste vestingstad van Nederland. Dat maakte de ANWB – na een verkiezing – onlangs bekend.

Het stadje is zo mooi vanwege zijn ligging op het kruispunt van Linge en Merwede. Vroeger, vanaf de 13e eeuw, zaten hier de Heren van Arkel. De wallen en de verdedigingswerken zijn prachtig bewaard gebleven en de binnenstad grossiert in historische gebouwen.

Vestingdriehoek

Een andere reden dat het stadje is verkozen is het feit dat het deel uitmaakt van de Vestingdriehoek, samen met Slot Loevestein en Woudrichem. Deze vestingdriehoek is een van de mooiste onderdelen van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Daarbovenop komt dat Gorinchem / Gorkum bijzonder levendig is met theaters, restaurant, cafés en terrassen. Je kunt er wandelen, kanovaren en ‘suppen’ en daarna moe maar voldaan een drankje nemen.

Zelf kijken

Gorinchem / Gorkum werd gekozen uit een top-5 van vestingsteden. De andere steden waren Dokkum, Bourtange, Hulst en Sittard.

De ANWB raadt aan de vestingsteden zelf te gaan bekijken en daarbij kan de bezoeker evtl. gebruik maken van een mooi boek, ‘De allermooiste vestingsteden van Nederland’, https://bit.ly/2Wlq0wQ  

Hierbij een wandelroute door Gorinchem:
https://www.anwb.nl/wandelen/routes/wandelen-in-middeleeuwse-sferen  

https://www.anwb.nl/

Datum:
23 augustus 2021
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0