Günther Förg in Kunstmuseum Den Haag

Günther Förg in Kunstmuseum Den Haag

Veelzijdig: dat is het oeuvre van de Duitse kunstenaar Günther Förg (1952-2013). Vanaf de jaren 1980 verovert hij de Duitse kunstwereld met zijn schilderijen, sculptuur, grafiek, fotografie en wandschilderingen. Het zijn vooral zijn loodschilderijen die op veel lof kunnen rekenen. Kunstmuseum Den Haag toont vanaf 4 maart 2023 de monumentale serie The Hague Painting.

In 1988 exposeert Förg voor de eerste keer in Kunstmuseum Den Haag. De jonge kunstenaar maakt op dat moment een belangrijke ontwikkeling door. Waar Förg zich eerst volledig richt op zwarte en grijze eenkleurige schilderijen, maakt hij nu gebruik van verrassende materialen als koper en lood. Deze loodschilderijen behoren inmiddels tot Förgs bekendste werk. 

Twaalf schilderijen

In 2023 wijdt Kunstmuseum Den Haag weer een tentoonstelling aan de Duitse kunstenaar. De hier getoonde serie The Hague Painting bestaat uit twaalf grootse schilderijen van acrylverf op lood, die de kunstenaar uiteindelijk aan het museum schenkt. Samen vormen ze een ruimtelijke installatie die de grens tussen schilderij en sculptuur vervaagt. De loodschilderijen gaan daardoor een sterke relatie aan met de architectuur van het museum.

Schilderen op lood

Voor zijn bekende loodschilderijen brengt Förg verschillende platen lood aan op een houten frame. De vorm hiervan ontstaat vanuit het esthetische effect of hangt af van een praktische overweging: welke afmetingen van het materiaal zijn er op dat moment beschikbaar?

In tegenstelling tot traditionele dragers zoals doek of paneel wordt acrylverf niet door lood opgenomen. De door Förg dun aangebrachte kleuren blijven liggen op het oppervlak, en gaan een samenspel aan met de eventueel aanwezige rimpels of oneffenheden. De materialiteit van het lood, dat soms deels onbeschilderd is gelaten, benadrukken hier de functie van een schilderij als object, en als een onderdeel van de ruimte.

Zelf zegt Förg: “Ik houd erg van de kwaliteiten van lood – het oppervlak, de zwaarte. Sommige schilderijen waren compleet beschilderd, en je ervaart het lood alleen aan de randen; dit geeft het schilderij een zwaar gevoel – het geeft de kleur een andere densiteit en gewicht”.

Wandschildering Kunstmuseum

Gedurende zijn leven maakt Förg zo’n 140 muurschilderingen, waarvan velen niet langer te zien zijn. Ter gelegenheid van zijn solotentoonstelling in 1988 ontwerpt Förg een wandschildering voor één van de vier aanwezige trappenhuizen van Kunstmuseum Den Haag. Eerder hadden kunstenaars als Sol LeWitt, Günter Tuzina en Niele Toroni al een wandschildering voor het museum gecreëerd.

https://www.kunstmuseum.nl/

Datum:
4 maart 2023 / 5 april 2023
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0