‘Haarlemse Helden. Andere Meesters’ in het Frans Hals Museum

Het Frans Hals Museum draagt de naam van de beroemdste kunstenaar uit Haarlem. Maar het museum is méér dan Frans Hals alleen. De collectie omvat werken van een groot aantal ‘andere meesters’ uit de zestiende en zeventiende eeuw. Toch zijn lang niet al deze meesters nu nog zo bekend als Hals.

In de vernieuwde collectiepresentatie Haarlemse Helden. Andere Meesters brengt het Frans Hals Museum juist déze ‘helden’ uit de eigen verzameling voor het voetlicht: Hendrick Goltzius, Karel van Mander, Jan Porcellis, Salomon van Ruysdael, Nicolaes Berchem en nog vele anderen. De driejarige collectiepresentatie is vanaf 8 maart 2019 te zien in Frans Hals Museum Hof aan het Groot Heiligland.   

Thematische benadering: IN & OUT  

In Haarlemse Helden. Andere Meesters, wordt het werk van de oude meesters uit de zestiende en zeventiende eeuw op een eigen(tijdse) manier gepresenteerd. Aan de hand van actuele thema’s – zoals gender, geloof en afkomst – wordt onderzocht hoe het komt dat een kunstenaar soms ‘in’ of ‘uit’ is. Welke kunstenaar had een sterrenstatus en is nu minder bekend? Wat waren – of zijn – de oorzaken voor het succes van deze kunstenaars? Welke rol speelde afkomst of sociaal-maatschappelijke status hierbij? En welke rol is er weggelegd voor het museum en zijn publiek? Kortom, wie bepaalt of iets ‘In’ of ‘Out’ is?

Het Frans Hals Museum voegt moderne en hedendaagse accenten toe, met werk van onder andere Tracey Emin, Celine van Balen, Barbara Visser en Guido van der Werve. Door een transhistorische relatie te leggen tussen eigentijdse werken uit de verzameling en oude meesters daagt het museum zijn publiek uit om anders te kijken en daardoor meer te zien. Deze unieke ‘cocktail light’ van oud en nieuw zorgt voor talloze ontdekkingen en nieuwe inspiratie.

Dynamisch!  

Het Frans Hals Museum zet met Haarlemse Helden. Andere Meesters in op een dynamische collectiepresentatie. Gedurende drie jaar zullen zowel de inrichting als publieksprogrammering worden voorzien van wijzigingen, ingrepen en toevoegingen. Daarbij is in het najaar van 2019 een grote rol weggelegd voor het publiek en in de zomerperiode voor families met kinderen. 

Publieksavond 

Op vrijdag 22 maart is er een speciale publieksavond waar het publiek gratis het museum kan bezoeken. Eerder die middag wordt de collectiepresentatie en de tentoonstelling Museum in Bloei, die dit jaar het dertigjarig jubileum viert, officieel geopend door Peter Vandermeersch (historicus en uittredend hoofdredacteur NRC) en wethouder Marie-Thérèse Meijs. ’s Avonds is er vanaf 18.00 uur tot 21.00 uur muziek, turbo tours waarbij museumdocenten korte rondleidingen verzorgen en is de workshop Pastel je eigen bloemenpracht gratis uit te proberen.

Afbeeldingen 

1) Gerrit Adriaensz Berckheyde, De Grote Markt te Haarlem met de Grote of St. Bavokerk, 1696, 2) Pieter Gerritsz van Roestraeten, De losbandige keukenmeid, c. 1665, Frans Hals Museum, Haarlem, Aangekocht met steun van de Vereniging Rembrandt, Foto Margareta Svensson , 3) Barbara Visser, Zonder titel (Couple by a mill), 2001, Foto op dibond, Frans Hals Museum, Haarlem, Courtesy Barbara Visser & Annet Gelink Galerie, Amsterdam 

https://www.franshalsmuseum.nl/nl/

Datum:
8 maart 2019 / 1 juli 2019
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0