Harm Kamerlingh Onnes | Kunstmuseum Den Haag

Harm Kamerlingh Onnes | Kunstmuseum Den Haag

Met een speelse beeldtaal tovert de keramiek van Harm Kamerlingh Onnes (1893 - 1985) een glimlach op ieders gezicht. Geleid door zijn oneindige fantasie en gevoel voor humor creëerde de kunstenaar een totaal eigen en origineel oeuvre.

Onlangs ontving Kunstmuseum Den Haag van Stichting Gifted Art een schenking van 18 keramische objecten. In een intieme tentoonstelling presenteert het Kunstmuseum de recente schenking samen met de reeds bestaande verzameling van zijn werk die vanaf de jaren vijftig is opgebouwd.

Veelzijdig oeuvre 

Het lange leven van Kamerlingh Onnes – hij werd maar liefst tweeënnegentig jaar – leidde tot een veelzijdig en omvangrijk oeuvre. Hij staat bekend om zijn schilderijen, aquarellen en tekeningen, maar hij hield zich ook bezig met glas-in-loodramen, binnenhuisarchitectuur en postzegels. In 1933 leerde hij zichzelf het draaien, vormen, bakken én beschilderen van klei. Het is het begin van een keramisch oeuvre dat maar liefst een halve eeuw beslaat.

Surrealistisch associatievermogen 

Van gebruikskeramiek in de vorm van potjes, vaasjes, schaaltjes, borden en doosjes, tot aan tegels en sculpturen: de kracht van Kamerlingh Onnes’ werk zit in zijn ongetemde verbeeldingskracht, die versterkt wordt door een haast surrealistisch associatievermogen. Soms leefde hij zo mee met het klei, dat er nieuwe karakters ontstonden uit fouten op de draaischijf. Een mislukte fles wordt een vogelengel of een dichtgeknepen hals van een vaasje wordt de brede bek van een gordeldier. Voor hem bestaan er geen mislukkingen. Dit resulteerde erin dat Kamerlingh Onnes nooit een serie of assortiment heeft geproduceerd. Elk keramiek object dat hij maakte is uniek van vorm, kleur of beschildering. 

Afbeeldingen

1) Harm Kamerlingh Onnes, Tegel (Twee dragende figuren), 1965, polychroom geglazuurd aardewerk, hoogte 11,5 cm, Kunstmuseum Den Haag, 2) Harm Kamerlingh Onnes, Tegel (Hond die naar de maan schopt), 1951, polychroom geglazuurd aardewerk, hoogte 11,5 cm, Kunstmuseum Den Haag, 3) Harm Kamerlingh Onnes, Strijkijzer-eend, 1972, polychroom geglazuurd aardewerk, hoogte 18,5 cm, Kunstmuseum Den Haag, 4) Harm Kamerlingh Onnes, Eendenbakje, 1956, polychroom geglazuurd aardewerk, hoogte 15,5 cm, Kunstmuseum Den Haag.    

https://www.kunstmuseum.nl/nl

Datum:
18 december 2021 / 19 oktober 2022
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0