Hartstocht, religie en macht in Nederlandse en Chinese Outsider Art

Voor het eerst is er in Nederland een omvangrijke tentoonstelling te zien met Chinese en Nederlandse Outsider Art. Ruim tweehonderd buitengewone werken van Chinese en Nederlandse Outsider-kunstenaars bieden de gelegenheid om Outsider Art uit beide landen te vergelijken en te bewonderen.

Hans Looijen, directeur van het Outsider Art Museum, kwam in 2012 voor het eerst in aanraking met Chinese Outsider Art en was meteen gegrepen. “Ik ontdekte veel overeenkomsten. Monsters, dreigende figuren, maar ook wervelende cijfers en gekraste patronen zoals ik ze ken uit westerse Outsider Art. Dankzij deze gezamenlijke Chinees-Nederlandse tentoonstelling van Outsider Art zijn we in staat om ons in deze intrigerende werken te verdiepen. Wereldwijd volgen Outsider-kunstenaars hun innerlijke stem: verwijderd van gebaande paden trekken de makers je mee in hun rijke belevingswereld.”

Wu Meifei

Hartstocht, religie en macht, maar ook lichaam, natuur, dromen en nachtmerries: de tentoonstelling is ingedeeld in zeer diverse thema’s waarin je opvallende vergelijkingen kunt maken, zoals tussen het werk van de Chinese Yang Min en dat van de Nederlandse Jannemiek Tukker. Beide kunstenaars laten een bijzondere spirituele wereld zien. Met ‘bewegende’ parallelle en gestructureerde lijnen tonen ze een abstracte werkelijkheid. Hun fantasiewereld neemt het hele papier over.

Tot de topstukken behoort het werk van Wu Meifei. Op een bijna meditatieve manier maakt hij gebruik van stippen waaruit geleidelijk een voorstelling ontstaat. De precisie van deze techniek illustreert dat Outsider-kunstenaars internationaal dezelfde taal spreken. Het werk Metamorfose van Zhou Huiming (1954)  is aangekocht voor de collectie van het Outsider Art Museum en kan worden beschouwd als sleutelwerk in zijn oeuvre. Zijn werk heeft een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Van bedreigende naar meer fantasierijke beelden, in een Dali-achtige stijl waarmee hij uiting geeft aan zijn droomwereld.

Wijnand de Vries

Bijzonder is ook het werk van Guo Fengyi (1942). Zij wordt geprezen als een van de belangrijkste kunstenaars in de geschiedenis van Outsider Art en was vertegenwoordigd op de Biënnale in Venetië in 2013. Haar werk kenmerkt zich door fijne lijntekeningen van draken, feniksen en gezichten.   

Een groot talent in de Nederlandse Outsider Art is Wijnand de Vries (1973). Met zijn ruige expressionistische lijnen creëert hij beelden van verschillende culturen en de wereld van de natuur. In 2011 won Wijnand de Vries de tweede prijs bij de Special Awards, de belangrijkste Nederlandse prijs voor Outsider-kunstenaars. Verder is er opvallend werk van Rob Morren (1968) die werkt in een unieke, decoratieve stijl, en van Piet Schopping (1955), die wordt geroemd om zijn fantastische lijnvoering.   

Art Brut

Na de Eerste Wereldoorlog komt Outsider Art volop in de belangstelling. Psychiater Hans Prinzhorn (1886-1933) publiceert in 1922 zijn boek ‘Die Bildnerei der Geisteskranken’ met een grote collectie werken van mensen uit psychiatrische instellingen. Veel kunstenaars laten zich hierdoor inspireren, onder wie Salvador Dali, Karel Appel en Asger Jorn. Later komt Jean Dubuffet (1901-1985) met de term ‘Art Brut’, wat ‘rauwe kunst’ betekent.

De Engelse kunsthistoricus Roger Cardinal lanceert in 1972 de term ‘Outsider Art’. In 2013 zorgt de Biënnale in Venetië voor een doorbraak van Outsider Art in de internationale kunstwereld. Outsider Art is kunst buiten de kaders, de stroom creativiteit laat zich niet indelen in de bestaande categorieën van de hoofdstromen in de kunst. Vaak leven en werken de kunstenaars op de rand van de samenleving. Door hun sociaal-economische omstandigheden vinden zij moeizaam aansluiting en erkenning. Daar komt langzaam verandering in, onder meer door de komst van het Outsider Art Museum.

http://www.hetdolhuys.nl/nieuws/rchinar-in-outsider-art-museum, http://bit.ly/2flMbJ5

Datum:
24 november 2016 / 5 juni 2017
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0