Helena van der Kraan, Beer & Teddy in Den Haag

Helena van der Kraan, Beer & Teddy in Den Haag

Velen van ons hebben in onze jeugd een teddybeer gehad. Zo’n beer die je als kind overal mee naartoe neemt, alsof het je beste vriend is. Vaak krijgt hij een naam, zoals Beer of Teddy, zodat hij nog sterker een persoon wordt.

Het is daarom niet verwonderlijk dat de teddybeer in de psychologie gezien wordt als een belangrijk transitieobject: de beer is het kind tot steun bij het verkennen van de wereld. Helena van der Kraan (1940-2020) heeft de afgelopen jaren meer dan tweehonderd teddyberen gefotografeerd. Zij portretteert ze zoals zij ook mensen vastlegt. Als model tonen de beren zich trots en zelfverzekerd of bang en melancholiek, maar altijd waardig. In Fotomuseum Den Haag zullen circa honderd fotoportretten van beren te zien zijn.

Publicatie

Bij de tentoonstelling verschijnt de publicatie Helena van der Kraan – Portretten/Portraits, uitgegeven door Van Zoetendaal Publishers (€ 39,50, ISBN 978-90-72532-43-5). 

In Memoriam

Helena van der Kraan overleed op zondag 14 juni, de ochtend van haar tachtigste verjaardag. Helena heeft de publicatie van haar boek en de opening van haar tentoonstelling gelukkig nog meegemaakt en was blij met de vele positieve reacties die ze op beiden mocht ontvangen.

Conservator Wim van Sinderen heeft meer dan dertig jaar met de kunstenaar samengewerkt. “Helena van der Kraan behoort tot de grootste fotografen die Nederland sinds de jaren 70 heeft gekend. Haar oeuvre strekt zich uit over vijftig jaar en wordt gekenmerkt door een ingetogen vorm van visuele poëzie. Haar onnadrukkelijke, subtiele stijl van vastleggen wordt in fotografenkringen hogelijk gewaardeerd. Wij verliezen met Helena van der Kraan niet alleen een begaafd kunstenaar, maar ook een dierbare vriendin."

Virtuele tour

Verlegen beren, trotse beren, melancholieke beren, zelfverzekerde beren, pessimistische beren en beren die de aandacht vragen. Helena van der Kraan heeft ruim 200 teddyberen geportretteerd. Vanaf 1 juni zijn er zo’n 90 beren te zien in haar tentoonstelling ‘Beer & Teddy’. Conservator Wim van Sinderen neemt u in deze virtuele tour alvast mee langs deze ontroerende fotoportretten. 

https://www.fotomuseumdenhaag.nl/

Datum:
1 juni 2020 / 18 april 2021
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0