Helende kracht | Afrika Museum

Helende kracht | Afrika Museum

De spirituele zoektocht naar balans

Zit je niet lekker in je vel, dan ligt een doktersbezoek voor de hand. Sommige mensen wenden zich echter tot behandelmethodes die terug te voeren zijn op eeuwenoude tradities uit vele culturen wereldwijd. De tentoonstelling Helende Kracht geeft inzicht in verschillende vormen van (spirituele) healing en toont de zoektocht naar balans tussen lichaam, ziel en geest.

Je maakt kennis met zes ritueel specialisten. Zij zijn actief in Winti, Vodun, Sjamanisme, Santo Daime, Mestizo, en Hekserij. Maar ook hedendaagse kunst neemt een belangrijke plaats in. Tal van bekende en minder bekende kunstenaars hebben zich namelijk laten inspireren door het thema helende kracht. De tentoonstelling bevat werk van onder andere Marina Abramović, Boris van Berkum én persoonlijke verhalen van de ritueel specialisten.

Muziek, zang en dans zijn voor velen onmisbaar om in contact te treden met de geestenwereld. Met een monotoon ritme op trommen of fluiten kun je een staat van trance  bereiken. Ook magische liederen komen hieraan te pas.

Psy-trance en healing festivals

De gezamenlijke beleving van muziek en dans speelt een grote rol bij hedendaagse psy-trance en healing festivals. In de tentoonstelling vind je hier verschillende voorbeelden van. Van interviews tot kunst die je laat nadenken over wat deze vorm van healing met je kan doen.

De tentoonstelling belicht een aantal genezingspraktijken

Voor miljoenen mensen in de wereld zijn verschillende genezingspraktijken belangrijk. Hieraan ligt een ander wereldbeeld en kennissysteem ten grondslag dan dat van de westerse medische wetenschap. In zaal 1 van de tentoonstelling maak je kennis met zes ritueel specialisten die werkzaam zijn in Nederland. Allen werken vanuit het principe dat er geen onderscheid is tussen lichaam en geest, mens en natuur.

Alfred Quenum

Alfred Quenum uit Benin werd als kind na het overlijden van zijn opa ernstig ziek. Zijn opa was kossalite, een speciale rang in de West-Afrikaanse vodun religie. Alfreds ziek zijn werd daarom opgevat als een roeping om zijn grootvader op te volgen.Toen zijn familie hieraan gehoor gaf en hem naar een tempel bracht, ging het meteen beter met de zieke. Hierop volgde voor Alfred Quenum een jarenlange vodun opleiding. Hij woont inmiddels al jaren in Nijmegen en naast zijn priesterschap is hij musicus en theatermaker.

Marco Hadjidakis

Marco Hadjidakis is ceremonieleider van de Santo Daime gemeenschap in Den Haag. De oorsprong hiervan ligt in Brazilië, waar de Santo Daime religie aan het begin van de twintigste eeuw ontstond. Inmiddels zijn er wereldwijd gemeenschappen. Deze religie bevat elementen van het christendom en andere eeuwenoude tradities uit het Amazonegebied en West-Afrika. Alles draait om  het geloof in ‘de andere wereld’, een andere spirituele dimensie, die je zou kunnen bereiken door het drinken van daime. Daime is een middel dat van oudsher Zuid-Amerikaanse sjamanen gebruikten. Deze drank is een mix van de lianen en bladeren van bepaalde planten uit de Amazone en heeft een bewustzijnsveranderende werking. Inname heeft grote impact: je wordt verondersteld een spirituele reis naar diepere lagen van jezelf en de kosmos te maken. Het idee is dat dit je kan helpen om je eigen leven, lichaam en geest beter te begrijpen.

Marian Markelo

Marian Markelo is docent verpleegkunde en winti priesteres. Winti betekent letterlijk wind en Marjan Markelo typeert winti als “een filosofische en religieuze uiting uit Suriname die is ontstaan ten tijde van de slavernij.” Er worden verschillende winti’s, ‘natuurgeesten’ onderscheiden. Markelo zet zich actief in om haar kennis over winti te verspreiden. Ze geeft lezingen, lessen en organiseert feesten ter ere van verschillende winti’s.

Daan van Kampenhout

Daan van Kampenhout verdiept zich al jarenlang in sjamanisme en geeft ook trainingen en sessies. Hij is in de leer geweest bij leraren uit onder andere Noord-Amerika en Lapland en hij ontwikkelde zijn eigen sjamanistische methode. Daarnaast is hij beeldend kunstenaar en ontwerper van rituele kostuums. Die kostuums zijn geïnspireerd op dromen, mythes en voorbeelden die hij in musea heeft gezien en waaraan hij een eigen spirituele en artistieke interpretatie verbindt. Ook in de tentoonstelling kun je werk van Van Kampenhout tegenkomen.

Petra Nelstein

Met haar opleiding en werkervaring op het gebied van palliatieve verpleging en psychosociale therapie vanuit de antroposofie, kent Petra Nelstein de westerse geneeskunde. Daarnaast heeft zij zich ontwikkeld tot wat ze zelf noemt Mestizo-sjamaan. Mestizo is eigenlijk een beladen Spaanse term voor mensen met Europese en inheems Zuid-Amerikaanse voorouders, maar die term geeft voor Petra Nelstein het beste weer hoe ze haar behandelingen vorm geeft.

Coby Rijkers

Coby Rijkers groeide op in een Brabantse boerenfamilie. Daar leerde ze van alles over planten en dieren en hun geneeskrachtige werking. Op volwassen leeftijd, tijdens een vakantie in Engeland, bezocht Coby The Museum of Witchcraft and Magic in Boscastle. Daar raakte ze enorm gefascineerd door het onderwerp hekserij. Alsof er puzzelstukjes op hun plaats vielen: elementen uit haar jeugd, de geneesmiddelen op basis van natuurlijke ingrediënten die haar oma vroeger samenstelde, opvoeding en eerdere paranormale ervaringen. Ook zag ze volop raakvlakken met haar vakgebied, biologie. Terug in Nederland is ze zich volop gaan verdiepen in hekserij, voor haar een manier van leven.

Helende Kracht tour

Iedere zondag zijn er gratis inlooprondleidingen te volgen door de tentoonstelling.

Elke zondag | 12.00 en 13.30 | vanaf 12 jaar | verzamelen bij de ingang van de expo Helende Kracht | duur: 45 minuten.  

https://www.afrikamuseum.nl/

Datum:
1 december 2022
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0