Helmut Newton – A Retrospective in Foam

Vanaf morgen staat Foam volledig in het teken van de legendarische en uiterst invloedrijke fotograaf Helmut Newton (Berlijn, 1920 – West Hollywood, 2004). De overzichtstentoonstelling bestaat uit meer dan 200 foto’s – van zelden vertoonde vroege prints tot monumentale afdrukken – en is in het gehele gebouw aan de Keizersgracht te zien.

Newton is verantwoordelijk voor een rijk, eigenzinnig en complex oeuvre, dat gerekend moet worden tot een van de meest beeldbepalende van het laatste kwart van de twintigste eeuw. De werken in de tentoonstelling zijn merendeels vintage prints afkomstig van de Helmut Newton Foundation in Berlijn. Tevens is de film Helmut by June te zien, die in 1995 gemaakt werd door Newtons vrouw June.

Langbenig

Bij de naam Helmut Newton heeft menig fotografieliefhebber direct een beeld voor ogen, namelijk dat van hooggehakte, langbenige en meestal schaars geklede dames met een onverholen erotische uitstraling. Het klopt dat de vrouw en erotiek in Newtons werk een centrale plaats innemen. Tegelijkertijd is dit ook de reden dat zijn werk vaak te snel en te eenduidig wordt beoordeeld en dat er onvoldoende zicht is op de inhoudelijke complexiteit en gelaagdheid ervan.

Helmut Newton from Raluca Munteanu on Vimeo.

Newton werkte sinds de jaren vijftig als fotograaf, maar brak pas door aan het begin van de jaren zeventig, dankzij de opvallende foto’s die hij maakte in opdracht van de Franse Vogue. De jaren zeventig en vroege jaren tachtig werden gekenmerkt door grote maatschappelijke veranderingen: traditionele machtsverhoudingen verschoven, er was sprake van een sterke vrouwenemancipatie en een vrijere seksuele moraal.

Het werk van Newton weerspiegelde deze veranderingen. Niet toevallig was hij nauw bevriend met Yves Saint Laurent en Karl Lagerfeld, modeontwerpers die speelden met man-vrouw verhoudingen en zochten naar een nieuw en eigentijds vrouwbeeld.   

Ironisch commentaar

Newton fotografeerde op locatie en gebruikte voor zijn fotoshoots gewaagde en innovatieve scripts. Hij gaf vrouwen macht in zijn werk. Of ze nu naakt zijn of gekleed in een smoking, de vrouwen zijn krachtig, verleidelijk, dominant, indrukwekkend en soms zelfs ronduit intimiderend.

Het zijn vrouwen die zich bevrijd hebben van onderwerping of ondergeschiktheid en het heft in eigen hand hebben genomen. Zijn provocatieve werk kan gezien worden als een ironisch commentaar op de decadentie van een sociale klasse die in hoge mate bepaald wordt door macht en geld.

Newton was een begenadigd vakman die zijn technische vermogen inzette om zijn fantasieën te verbeelden. Hij was zich ervan bewust dat erotiek, verleiding en begeerte vooral een spel is van de waarneming en het tonen van een onbereikbare werkelijkheid. Dit zette hij volledig in bij zijn commerciële werk, dat naadloos overliep in het visualiseren van zijn persoonlijke obsessies.

Portretfotograaf

Centraal hierin staat de verbeelding van de vrouw en onderliggende thema’s als macht, geweld, erotiek en verlangen. Deze zijn direct te relateren aan thema’s in het surrealisme – een kunststroming tijdens het interbellum, toen Newton opgroeide in het vrijzinnige Berlijn.

Daarnaast ontwikkelde Newton zich tot een succesvol en invloedrijk portretfotograaf die alle grote namen van zijn tijd, van filmsterren tot politici, voor zijn camera kreeg. Een portret door Newton gold in de jaren zeventig en tachtig als het ultieme bewijs van succes.

De tentoonstelling is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met de Helmut Newton Foundation in Berlijn.

Meer over FOAM.

Inschrijven digitale nieuwsbrief.

Voor kaartverkoop.

Datum:
17 juni 2016 / 4 september 2016
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0