Henk Wildschut op Photo31

Henk Wildschut op Photo31

Op deze 31ste editie van Photo31 schuift Henk Wildschut (1967) bij ons aan tafel, te midden van zijn expositie “Afstand” in het Rijksmuseum te Amsterdam. Henk praat een uur lang met foto-coach Diana Bokje over zijn gehele oeuvre, hoe zijn werk de tijdsgeest weet te vangen en zijn ervaringen in de praktijk.

In opdracht van het Rijksmuseum heeft Henk Wildschut de impact van het coronavirus op de maatschappij in beeld gebracht. Hij heeft de maatregelen gedocumenteerd die ons tot social distancing dwongen en diepe sporen trokken in onze samenleving. Zijn werk geeft een beeld van een geladen tijd. Wildschut volgt niet de waan van de dag, maar neemt in zijn fotografie letterlijk afstand waardoor de omvang zichtbaar wordt. Hij fotografeert met een heldere, quasi-klinische blik die de leegte, afstand, stilte en omvang dwingend in beeld brengt. De tentoonstelling “Afstand” is onderdeel van de jaarlijkse presentatie Document Nederland in het Rijksmuseum en is te zien van 1 oktober 2021 tot en met 16 januari 2022.

Henk Wildschut studeerde aan de Koninklijke Academie voor de Beeldende Kunsten in Den Haag. Het verloop van tijd beschouwt hij als belangrijke bijdragen voor de intensiteit van zijn werk. Hierdoor hoopt hij de ontwikkelingen of hopeloosheid van een onderwerp bloot te kunnen leggen. Zijn onderwerpen noemt hij zelf verborgen maatschappelijke werelden die hij met zijn camera onderzoekt.

Bekend is ook zijn werk 'Sandrien' waarin hij samen met vriend en collega Raimond Wouda de bemanning van het gestrande schip Sandrien meer dan 1,5 jaar volgde. Zijn Serie Shelter startte hij in 2005. In 2010 resulteerde dat in het boek Shelter, waarvoor hij in 2011 de Kees Scherer Prijs en de Dutch doc Award won.

programmering: Carel Brugman / Diana Bokje – interview: Diana Bokje – techniek: Barend Houtsmuller / Carel Brugman – montage: Barend Houtsmuller / Carolien Beekman – promotie: Anna Witkowska / Astrid Verhoef

In samenwerking met Rijksmuseum

https://photo31.nl/
http://www.henkwildschut.com/

Datum:
15 december 2021
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0