Heropening Hermitage op 29 januari 2022

Heropening Hermitage op 29 januari 2022 

De Hermitage Amsterdam is momenteel helaas gesloten vanwege de corona-maatregelen. Maar de teams bereiden nu al de heropening voor, vooralsnog op zaterdag 29 januari 2022, met een nieuwe grote tentoonstelling uit de collectie van de Hermitage Sint Petersburg: Russische Avant-garde | Revolutie in de kunst. 

De tentoonstelling vertelt een bijzonder verhaal van de Russische avant-gardisten, zoals Kandinsky en Malevich. Over hun ontwikkeling vanaf de laatste jaren van keizerlijk Rusland, via de turbulente tijd rond de revolutie van 1917, tot hun neergang in de Stalinperiode. Met de voormalige Keizerlijke porseleinfabriek als broedplaats, waar oude voorraden onbeschilderd porselein konden dienen als drager voor hun vernieuwende werk. Achtergrondinformatie en beelden zijn te vinden op de website

Museum van de Geest | Dolhuys 

Bij de heropening zal ook weer Democracy van het Museum van de Geest | Dolhuys te zien zijn. Met werken van onder andere Bea Otte, Theater Lebelle en Victor Crepsley. Initiatiefnemer Duran Lantink laat outsiders en insiders hun talenten samenvoegen, want als museumbezoeker word je uitgedaagd om een creatieve bijdrage te leveren op de sokkels, muren en vloeren. Te zien t/m 6 juni 2022. 

Op zaterdag 5 maart 2022 zal het Amsterdam Museum vanwege de meerjarige verbouwing van het museumcomplex aan de Kalverstraat voor drie-en-een-half jaar verhuizen naar de Amsterdam Museum-vleugel in de Hermitage. Er zal dan een geheel nieuwe vaste presentatie te zien zijn. Een groot aantal objecten uit de collectie van het Amsterdam Museum toont de bekende geschiedenis van Amsterdam maar ook de minder bekende en recentere geschiedenissen van de stad. Daarnaast presenteert het Amsterdam Museum de komende jaren in de Hermitage diverse tijdelijke tentoonstellingen en een rijk publieksprogramma. 

Vanaf 17 mei 2022 zal de uitgestelde tentoonstelling van ABN AMRO Kunstprijswinnaar Neo Matloga te zien zijn. Onder de titel along came your eyes zet de Zuid-Afrikaanse kunstenaar met een reeks van zeven nieuwe werken een volgende stap in zijn kunstenaarsproces. 

Bezoekersaantallen 2021

In 2021 was de Hermitage Amsterdam lange tijd gesloten, maar heeft in het voorjaar met een succesvolle particuliere geefcampagne bijna 1 miljoen euro binnengehaald om financiële tegenwind door corona aan te kunnen. Van 1 juni tot en met 18 december kon het museum weer open zijn en heeft in totaal 52.000 bezoekers verwelkomd voor de tentoonstelling Romanovs in de ban van de ridders. Het aantal is lager dan voor de Corona-pandemie, maar is een beter resultaat dan dezelfde periode in 2020 (44.000). Daarnaast was de tentoonstelling Groepsportretten van de 17e eeuw te zien van het Amsterdam Museum, met 37.000 bezoekers (meegeteld in de cijfers van het Amsterdam Museum). Ook waren de tentoonstellingen For The Love of Art en Democracy te zien van Museum van de Geest | Dolhuys. In de zomer waren er geslaagde evenementen in de binnentuin zoals Jazz Talents at the Plantage en Movies in the Hermitage. 

Foto’s

1) Wassily Kandinsky, Landschap, 1913. © State Hermitage Museum, St Petersburg, 2) okae Glenda?, 2021, collage, houtskool, vloeibare houtskool, inkt, zacht pastelkrijt en oliestick op doek, 200 x 200 cm, 3) Fran Stuijf in Amerikaans vlaggenpak. Foto: Bruin Parry 

https://hermitage.nl/nl/

Datum:
29 januari 2022
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0