Het geluid van een ijswalvis in Panorama Mesdag

Het tijdloze geluid van krakend ijs, zingende ijswalvissen, gitaarmuziek en lawaai van hedendaagse industrie: van 24 januari tot en met 22 maart is in museum Panorama Mesdag de soundscape Nova Zembla. Het geluid van de ijswalvis te beluisteren. 

Tristan Visser, geluidskunstenaar en muzikant, maakte speciaal voor het museum dit spectaculaire muziekstuk geïnspireerd op Louis Apols Panorama Nova Zembla. Een reconstructie van dit verloren gegane panoramaschilderij is onderdeel van de tentoonstelling Louis Apol op Nova Zembla. De geluiden van Visser versterken de zintuigelijke ervaring van de bezoeker én stemmen tot nadenken. 

Nova Zembla 19e eeuw 

Te midden van Apols Panorama Nova Zembla waan je je even op het ijskoude Nova Zembla van eind 19e eeuw. Omringd door geluid dat van alle kanten schijnt te komen, luistert de bezoeker naar de muzikale interactie tussen Vissers gitaar en het lied van de ijswalvis. Deze fascinerende dieren kunnen wel 200 jaar oud worden en leven het hele jaar in het noordpoolgebied. Temperatuur-stijgingen, met smeltend ijs als gevolg, bedreigen hun leefgebied. Reden voor Visser om juist deze diersoort in de schijnwerper te zetten. 

Geluid onder water 

Daarbij is Visser, geboren en getogen op Terschelling, geïnteresseerd in het effect van geluiden die wij als mensen de zee in sturen op het zeeleven. Verstoort de toenemende scheepvaart in het noordpoolgebied de complexe, indrukwekkende zang van de ijswalvis? Met zijn soundscape wil Visser een brug slaan tussen kunst en wetenschap en zo bewustwording creëren over geluid onder water en de verstoring door de mens op de onderwaternatuur. Hij hoopt hiermee de waardering en de bescherming voor de natuur in de oceanen te vergroten. Hij deed al onderzoek in Groenland en wil over een paar jaar naar Nova Zembla varen, net als Louis Apol in 1880 deed. 

In lijn met het gedachtegoed van museumoprichters Hendrik Willem Mesdag en Sientje van Houten biedt museum Panorama Mesdag jonge makers zoals Tristan Visser een podium om hun boodschap te vertellen aan een breed publiek. Vissers indringende muziek stimuleert het gesprek over geluidsvervuiling in zee. 

Op 15 en 16 februari is op NPO2 Vissers film 'ONDER WATER - De zoektocht naar het geluidslandschap in zee’ te zien. 

Van 24 januari tot en met 22 maart 2020 is de soundscape: Nova Zembla. Het geluid van de ijswalvis te beluisteren in de Haagse Schoolzaal bij de reconstructie van Louis Apols Panorama Nova Zembla.

https://www.panorama-mesdag.nl/ 
http://www.tristanvisser.com/

Datum:
24 januari 2020 / 22 maart 2020
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0