Het oog van Jan Veth – schilder en criticus rond 1900 | Dordrechts Museum

Het oog van Jan Veth – schilder en criticus rond 1900 | Dordrechts Museum

Vanaf 18 februari 2023 kan iedereen genieten van 'Het oog van Jan Veth. Schilder en criticus rond 1900', de eerste grote overzichtstentoonstelling over de in Dordrecht geboren schilder en kunstcriticus Jan Veth (1864-1925).

Jan Veth was een veelzijdig man. Hij was een van de meeste gewaardeerde portretschilders en meest gerespecteerde kunstcritici van zijn tijd. Hij begaf zich in het hart van de Hollandse kunstwereld rond 1900. Veth schilderde talloze portretten en was een begenadigd prentmaker. Hij schreef over beeldende kunst, hij was dichter en een pionier op het gebied van de monumentenzorg.

Scherpe blik

Veth is met recht een beschouwende geest te noemen. Iemand die de kunst en de mensen om hem heen observeerde en haarfijn vastlegde. In rake, realistische en ontroerende portretten bracht Jan Veth zijn modellen op het doek tot leven.

Die scherpe blik beperkt zich niet alleen tot zijn eigen kunst. Zijn intelligente en vlijmscherpe mening over de kunst van anderen was toonaangevend in de kunstgeschiedenis en zijn inzet voor het openbaar kunstbezit geldt nog tot de dag van vandaag. Veth zag als een van de eersten in Nederland het talent van Vincent van Gogh, bejubelde het werk van Breitner en Jan Toorop en stond als groot Rembrandt-kenner aan de wieg van Museum het Rembrandthuis.

De expositie vertelt ook over de mens áchter de kunst. Brieven en geschriften wekken de geesteswereld van deze imponerende kunstenaar tot leven. We krijgen zo een uniek inkijkje: door het oog van de kunstenaar zelf. Een kunstenaar die nog te weinig mensen kennen, maar wiens nalatenschap vandaag de dag nog steeds en op verrassend veel plekken zichtbaar is.

Veth als gids

Met een hoorspel als audiotour is de briefcorrespondentie tussen Jan en Anna Veth bij de schilderijen straks te beluisteren. In een tweede audiotour, door de vaste collectie van het museum, is Veths mening over kunst te horen. Podcastmaker en schrijver Ko van 't Hek gaat daarover in gesprek met drie kunstcritici - Hans den Hartog Jager, Yuki Kho en Zoë Dankert - over de kunstkritiek van vroeger en nu.

Afbeeldingen

1) Karen, 1892, stichting Kroller-Muller Museum, Otterlo, 2) portret van Cornelia, Clara en Johanna Veth, 3) portret van Maurits van der Vlak, Dordrechts Museum, schenking 1929, 4) Portret van Klazina Boxman Winkler, 5) portret Davida Wilhelmina Hacke op 19-jarige leeftijd, 6) Portret van Louw, de tuinman  

https://www.dordrechtsmuseum.nl/

Datum:
18 februari 2023 / 3 september 2023
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0