Het surrealistisch theater - De magische wereld van Hans Kanters

Het surrealistisch theater – De magische wereld van Hans Kanters 

De surrealistische kunstenaar Hans Kanters (1947) verwondert het publiek met zijn droomlandschappen vol fantastische wezens, die met grote precisie en vakmanschap zijn geschilderd. Als autodidact brak de geboren Amsterdammer begin jaren zeventig door met zijn geschilderde fantasieën.

 

Niet gehinderd door modes, tradities of dogma’s ging hij meteen zijn eigen weg. Droomlandschappen. Visioenen. Zinsbegoochelingen. Stuk voor stuk onwaarschijnlijke taferelen, die je toch gelooft. De tentoonstelling in is het eerste retrospectief dat aan het oeuvre van Hans Kanters wordt gewijd. Een uitgebreid overzicht van een even boeiend als raadselachtig kunstenaarschap.

Kanters laat zijn fantasie de vrije loop, maar zet ook de kijker aan tot ongebreideld fantaseren.

Een ei dat zijn tong uitsteekt

Droomlandschappen. Visioenen. Waanideeën. Allemaal taferelen die moeilijk te geloven zijn, hoewel ze toch geloofwaardig zijn. Dat komt omdat je ze met eigen ogen ziet. Een tafel die door de lucht vliegt, een ei dat zijn tong uitsteekt, een rups met de billen van een vrouw. Het is een werkelijk magische wereld die Hans Kanters (1947) aan zijn publiek presenteert. Storend, mysterieus, humoristisch en erotisch. Niets in Kanters' kunst is wat het lijkt. De metamorfose is eindeloos. Mensen worden dieren, dieren worden objecten en objecten worden weer mensen. Alles is mogelijk en alles mag. Dit alles volgens het motto van de schilder: "de kunstenaar viert de vrijheid".

Een autodidact schilder

Al vijftig jaar geeft Hans Kanters acte de présence met zijn surrealistisch theater. Lange tijd woonde en werkte hij op Ibiza, maar tegenwoordig is Nederland opnieuw zijn thuisbasis. Als autodidact brak de geboren Amsterdammer begin jaren zeventig door met zijn geschilderde fantasieën. Niet gehinderd door modes, tradities of dogma’s ging hij meteen zijn eigen weg. Dat hij een eenling is in de Nederlandse kunstgeschiedenis is daarmee overigens niet gezegd. Zelf voelt hij zich schatplichtig aan de schilders Melle en Carel Willink. Internationaal is er verwantschap met kunstenaars als Salvador Dalí en Max Ernst.

Werken uit particuliere collecties

De tentoonstelling op Museum JAN in Amstelveen is de eerste grote overzichtstentoonstelling die gewijd is aan het werk van Hans Kanters. Door zijn onconventionele stijl is hij tot nu toe vooral opgemerkt door particuliere verzamelaars. Museumoprichter Jan van der Togt was een fervent verzamelaar van Kanters' werken en begon begin jaren negentig met het in opdracht geven van werken. Met meer dan vijftig schilderijen en een selectie van tekeningen en sculpturen, van de jaren zeventig tot nu, biedt Het surrealistische Theater - De magische wereld van Hans Kanters een uitgebreid overzicht van een zowel fascinerend als raadselachtig oeuvre. De ongebreidelde verbeelding van Hans Kanters moedigt ons, de kijkers, aan om op dezelfde manier te fantaseren. 

https://nl.museumjan.nl/

Datum:
30 oktober 2020 / 21 maart 2021
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0