Hikayat Aceh opgenomen in UNESCO Memory of the World Register

Hikayat Aceh opgenomen in UNESCO Memory of the World Register

De Hikayat Aceh beschrijft de inheemse geschiedenis van het voormalige sultanaat van Atjeh op het eiland Sumatra in het huidige Indonesië. Van dit verhaal bestaan wereldwijd nog slechts drie manuscripten, wat de Hikayat Aceh een zeer zeldzame tekst maakt.

De Universitaire Bibliotheken Leiden (UBL) maakte samen met de Nationale Bibliotheek van Indonesië het voorstel voor inschrijving op het Memory of the World Register.  

Sultan Iskandar Muda  

De Hikayat Aceh is geschreven in het Maleis, in Arabisch schrift, en beschrijft en looft de Atjehse sultan Iskandar Muda (1583-1636), een nationale held in Indonesië. De Hikayat Aceh is vermoedelijk gemaakt in opdracht van sultana Safiyyat al-Din Syah, Iskandar Muda’s dochter. De tekst bevat veel verhalen over het dagelijks leven in het sultanaat, de gebruiken aan Atjehse hoven, relaties met onder meer Portugal, China en Turkije, interne rivaliteit, oorlogen en de islam. Het is een uniek werk dat gebruik maakt van traditionele Maleisische literaire stijlen met een rijke Perzische invloed, vol informatie en historische details.

Manuscripten

De UBL beheert twee Hikayat Aceh manuscripten (Or. 1954 en Or. 1983), de Nationale Bibliotheek van Indonesië beheert één manuscript (ML 421). Manuscript Or. 1954 is het oudste (ca. 1675-1700) en meest compleet. Or.1983 is een kopie in het Bataafs Maleis, uit 1847. ML 421 is eveneens een kopie van Or. 1954 en dateert uit het begin van de 20e eeuw. De Hikayat Aceh is een belangrijke bron voor iedereen die geïnteresseerd is in de islam, internationale betrekkingen en de geschiedenis van Atjeh. 

Zie ook het filmpje:

https://www.unesco.nl/

Datum:
15 mei 2023
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0