Hoge Luchten, Schatten uit het Rijks | Hannemahuis Harlingen

Hoge Luchten, Schatten uit het Rijks | Hannemahuis

De derde rondreizende tentoonstelling uit de serie Schatten uit het Rijks heet 'Hoge Luchten'. Net als de eerste twee tentoonstellingen 'Lage Landen' en 'Koele Wateren' is deze tentoonstelling gebaseerd op één van de vier elementen, namelijk Lucht.

Maar liefst 39 oogstrelende schilderijen uit de 17e-19e eeuw, normaal verborgen in de depots van het Rijksmuseum, worden nu tentoongesteld.

Hoge Luchten

Bij lucht gaat de eerste gedachte misschien uit naar wolkenformaties of een strak blauwe lucht boven het open landschap. In deze expositie ligt de nadruk op lucht boven steden, maar ook de lucht ín de steden. Stadslucht maakt vrij. Het schilderij van Nicolaas Baur is hiervan een sprekend voorbeeld. Een schaatswedstrijd voor vrouwen in Leeuwarden was 200 jaar geleden heel bevrijdend. Het voelen van lucht geeft een gevoel van vrijheid en dat vormt een belangrijk onderdeel van de identiteit van Nederland. Denk maar aan persvrijheid, vrijheid van godsdienst enz.

Schilderijen

Uiteraard zijn op de tentoonstelling prachtige vergezichten met indrukwekkende wolkenluchten te zien, zoals van de 17de-eeuwse schilders Albert Cuyp en Jan van Goyen, maar ook van onder meer de belangrijke meester uit de Romantiek, Cornelis Springer. Uit de Haagse School zijn verschillende werken van Jacob Maris vertegenwoordigd.

Stadsgezichten

In de steden aangekomen word je bijvoorbeeld meegenomen door de straten van Harlingen, Amsterdam, Leerdam, Gorinchem, Den Haag, Dordrecht en Leeuwarden. Via sfeervolle impressies uit verschillende jaargetijden maak je een reis in de tijd, zoals met het wintergezicht van Barend Avercamp. De vele stadspoorten en -wallen garandeerden de vrijheid van de stedelingen.

Nog meer

De expositie wordt begeleid door een fraaie catalogus waarin alle schilderijen zijn afgebeeld. In een reeks interviews, getiteld  It's in the air vertellen Harlingers hoe zij lucht, in de betekenis van vrijheid ervaren. Authentieke observaties van uiteenlopende mensen.

Hoge Luchten is de derde expositie in een serie over de elementen Aarde, Water, Lucht en Vuur. De expositie reist langs de stadsmusea in Harlingen, Zutphen, Bergen op Zoom, Gouda en Hoorn. 

Afbeeldingen

1) Nicolaas Baur, Schaatswedstrijd voor vrouwen - januari 1809, 2) Jacob Maris, Havengezicht - ca. 1890, 3) Jan Weissenbruch, Stadspoort in Leerdam - 1868-1870

https://hannemahuis.nl/

Datum:
11 juli 2021 / 14 november 2021
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0