Hollanders in huis: Vermeer en tijdgenoten uit de Britse Royal Collection in Mauritshuis

De muziekles’ van Johannes Vermeer is voor het eerst in twintig jaar weer te bewonderen in Nederland. Het meesterwerk, dat onderdeel uitmaakt van de Royal Collection, was in 1996 voor het laatste te zien in het Mauritshuis als onderdeel van de grote Vermeer-tentoonstelling.

Het schilderij is dit jaar het hoogtepunt in de tentoonstelling Hollanders in huis: Vermeer en tijdgenoten uit de Britse Royal Collection. Het is een van de zeldzame stukken van Johannes Vermeer, van wie in totaal 36 schilderijen bewaard zijn gebleven.

Vierde Vermeer

Het schilderij uit 1660-1662 toont een dame en een heer bij een virginaal. Boven dit muziekinstrument hangt een spiegel die de voet van de schildersezel van Vermeer weerspiegelt. Het schilderij is in 1762 verworven door de Engelse koning George II, maar stond toen nog te boek als een werk van Frans van Mieris de Oude.

Pas later werd duidelijk dat het om een werk van Vermeer ging. Het Mauritshuis heeft zelfs drie schilderijen van zijn hand: Diana en haar nimfen, Gezicht op Delft en Meisje met de parel, maar een genrestuk van de kunstenaar ontbreekt in de collectie. Het museum is dan ook zeer verheugd dat het tijdelijk een vierde Vermeer kan laten zien.

Beste Hollandse genrestukken

De Britse Royal Collection behoort tot de grootste en belangrijkste kunstverzamelingen in de wereld en is een van de laatst overgebleven Europese Koninklijke verzamelingen. Voor de tentoonstelling is een gevarieerde selectie gemaakt van de beste Hollandse genrestukken. In totaal gaat het om 22 schilderijen uit de collectie van het Britse koningshuis, aangevuld met een werk van het Mauritshuis.

Vrijwel alle vormen van beeldende kunst zijn vertegenwoordigd in de Royal Collection. De collectie is verspreid over 15 koninklijke residenties en voormalige residenties in het Verenigd Koninkrijk, waarvan de meeste regelmatig open zijn voor het publiek. De Royal Collection wordt beheerd door hare Majesteit Koningin Elizabeth II voor haar opvolgers en de natie.

Sleutelstukken in de tentoonstelling in het Mauritshuis zijn ‘De muziekles’ van Johannes Vermeer en ‘Vrouw in slaapkamer’ van Jan Steen. Daarnaast worden topstukken van de andere grote meesters van het Hollandse genrestuk getoond, zoals Gerard Ter Borch, Gerrit Dou, Pieter de Hooch, Willem van Mieris en Gabriel Metsu.

Afbeeldingen: 1) Installatie ‘De muziekles’ van Johannes Vermeer, foto Piet Jacobson, 2 t/m 4) Royal Collection Trust / © Hare Majesteit Koningin Elizabeth II 2016

https://www.mauritshuis.nl/nl-nl/ontdek/tentoonstellingen/royal-collection/
https://www.royalcollection.org.uk/collection
 

Datum:
29 september 2016 / 8 januari 2017
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0