If Things Grow Wrong | Museum De Lakenhal

If Things Grow Wrong | Museum De Lakenhal

We willen sneller, groter, méér. Is dat altijd beter, of groeien zo ongemerkt ook de problemen? Van kleine stress over te weinig opslagruimte op je telefoon tot wereldwijde vervuiling… If things grow wrong, dan ontstaat er groeipijn in allerlei soorten en maten. Deze groeiverslaving is de aanleiding voor de expositie If Things Grow Wrong. Nu te zien tot en met 20 februari 2022!

Tijdens de tentoonstelling If Things Grow Wrong is van alles te doen! Sluit aan bij een van de instaprondleidingen, of ga aan de slag in het Open Atelier.

uncultured: Dina Al-Hamdany, Elisa Heath, Max Bernaerts

De wereld om ons heen raast maar door. Elke dag worden we overweldigd door een veelheid aan prikkels, verplichtingen en zorgen. Hoe kunnen we ons terugtrekken uit al die vluchtigheid en onszelf een moment van rust gunnen? 

Future Fossils 

Walter van der Velden & Aart Kuipers

In Future Fossils staan fossielen uit de toekomst centraal. Ze zijn het resultaat van eeuwen van verstening van rommel uit het Antropoceen, onze huidige tijd, waarin de welvaart van de mens centraal staat. 

The Paradox of Science 

Dream3D Lab & The SuperNatural Foundation

Als moderne mens bevinden we ons in een groeiende spagaat. Aan de ene kant wordt de wetenschap steeds slimmer, waardoor we nieuwe manieren vinden om verwoestende ziektes te bestrijden. Aan de andere kant brengt die vooruitgang een flinke berg plastic afval met zich mee. 

Mens, praat met me 

Arita Baaijens, Eeke Brussee, Axel Coumans en Mark IJzerman

Waar zijn we in 2050? Dan kijken we ongetwijfeld hoofdschuddend terug op het huidige tijdperk. Over dertig jaar hebben we marktwerking de rug toegekeerd en is de natuur de maat der dingen. Althans, dat hopen de makers van Mens, praat met me

Kaia

Studio Kim van den Belt

Kaia vraagt onze aandacht voor een complex thema: koolstofdioxide, kortweg CO2. Ontwerper Kim van den Belt plaatste zichzelf voor een grote uitdaging: het maken van een duurzaam CO2-filter gemaakt van algen. 

Deadline

Mohammad Faizi Nazir - De Baardman

Wanneer we ons bewust worden van onze beperkte tijd op deze aardbol, gaan we ons wellicht anders gedragen. Daartoe ontwierp Mohammad Faizi Nazir een bijna-doodervaring die ons confronteert met onze groeiverslaving. 

Ibu Pertiwi (Motherland) 

Henri Affandi

Grootsheid en armoede, groei en verval - in Indonesië bestaan ze dicht bij elkaar. Alle elementen uit dit werk zinspelen op die dubbelheid. 

Ken de Keten

Tinka van der Kooij

De wereld van textielafval blijft voor veel consumenten verborgen, terwijl we er allemaal een belangrijke rol in spelen. Allemaal dragen we kleding die we uiteindelijk weer afdanken. Maar waar gaat het dan naartoe? 

PLASTISCH

DansBlok en Jilles van Kleef 

Mooi en lelijk. Nuttig en vernietigend. Al die uitersten komen samen in deze dansfilm. Samen belichamen ze de levensloop en de tegenstrijdige eigenschappen van plastic. In hoeverre is alles maakbaar, kneedbaar en stuurbaar? En tegen welke prijs? 

De Dubbelspraak-vertaler 

The Space Merchants

De Dubbelspraakvertaler toont de waarheid achter elke reclameleugen. De machine vertaalt reclames vol gelikte plaatjes en retorische leuzen naar glasheldere collages met woord en beeld, die de krankzinnige boodschappen van deze reclames blootleggen. 

En quête 

Guy Woueté

En quête is een experiment dat ons laat nadenken over werk, lichaam en de openbare ruimte als hoekstenen voor een duurzamere wereld. Want moeten we ons leven wel vullen met arbeid? 

Come Back to the Circle

Nonprofit creative agency NATV - Jesse van ‘t Hull

Op dit moment leven op onze aarde zo’n zesduizend verschillende inheemse culturen, verspreid over negentig landen. We kunnen van deze mensen veel leren. De mens staat niet boven of buiten de natuur, maar maakt er onderdeel van uit. 

Vlucht 

Zindzi Zwietering

In Vlucht onderzoekt Zindzi Zwietering hoe mensen zich voorbereiden op een klimaatramp. Ze volgde zogeheten klimaatpreppers in hun zoektocht naar veiligheid in een tijd waarin natuurrampen elkaar in rap tempo opvolgen. 

Letters from Nature

Jeroen van der Most en Peter van der Putten

Klimaatverandering vernietigt de aarde, maar de natuur heeft geen stem om zich daartegen uit te spreken. In het poëtische kunstproject Letters from Nature pakt de technologie van de toekomst de pen op. 

Lees meer 

Open Blad 

Barend Blom, Maarten Hoogslag en Roel Rutgers

De makers van Open Blad onderzochten in welke omgeving de meest verbindende gesprekken tot stand komen. Zodat we eindelijk eens een goed gesprek kunnen gaan voeren over de klimaatcrisis. 

Ideeën van de nieuwe generatie

BONUS

Camille Corboz (8 jaar) & Musa Goudswaard (11 jaar)

De jury was blij verrast tussen de bijna vijfhonderd inzendingen ook twee werken aan te treffen gemaakt door wel erg jonge kunstenaars. Deze acht- en elfjarige bedachten ieder een eigen creatieve oplossing voor onze groeiverslaving.

https://ifthingsgrowwrong.lakenhal.nl/

Datum:
15 oktober 2021 / 20 februari 2022
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0