In het licht van Cuyp. Aelbert Cuyp & Gainsborough – Constable – Turner | Dordrechts Museum

'In het licht van Cuyp. Aelbert Cuyp & Gainsborough – Constable – Turner' | Dordrechts Museum

Idyllische landschappen met ruiters en koeien in nevelachtig zonlicht. Vanaf 3 oktober is in het Dordrechts Museum de langverwachte tentoonstelling over Dordrechts beroemdste schilder Aelbert Cuyp te zien: 'In het licht van Cuyp. Aelbert Cuyp & Gainsborough – Constable – Turner'. 

Deze tentoonstelling belicht de impact van Aelbert Cuyp op de Britse landschapschilderkunst. Het museum toont straks niet alleen bijna 30 van Cuyps belangrijkste schilderijen, uit onder andere Engeland en Amerika, maar In het licht van Cuyp zal voor het eerst ook uitgebreid werk laten zien van Britse schilders die zich door Cuyp lieten inspireren. Met meer dan 30 werken van beroemde kunstenaars zoals Thomas Gainsborough, John Constable, J.M.W. Turner en anderen.

Ontdekt door Engelse verzamelaars en kunstenaars   

Het verhaal van Dordrechts grootste schilder is uniek. Cuyp was in zijn tijd een volstrekt lokale kunstenaar, die vrijwel onbekend was buiten zijn woonplaats. Hij leefde en werkte zijn hele leven in Dordrecht en de kopers van zijn landschappen kwamen bijna allemaal uit zijn geboorteplaats. Pas na zijn dood werd hij ontdekt door Engelse verzamelaars en kunstenaars. Vanaf circa 1750 ontstond daar een ware Cuyp-rage. De Britse aristocratie was zo verzot op de zonovergoten landschappen dat er rond 1800 geen belangrijk werk van Cuyp meer in Nederland te vinden was. In de grote Engelse landhuizen mocht een Cuyp niet ontbreken.

In het licht van Cuyp laat vele niet eerder in Nederland getoonde werken zien van Britse kunstenaars als Richard Wilson, Thomas Gainsborough, John Constable, J.M.W. Turner, Richard Parkes Bonington, Augustus Wall Callcott en John Crome. Twee topstukken van Cuyp uit de Engelse Royal Collection Trust zijn genereus uitgeleend door Koningin Elizabeth II. Ook drie niet eerder in Nederland getoonde landschappen van Cuyp uit Woburn Abbey zijn tijdelijk terug gekeerd naar de stad waar ze zijn gemaakt.

Activiteiten

Bij de tentoonstelling worden diverse lezingen, rondleidingen en workshops georganiseerd. Bekijk het overzicht.

Onderwijs

Voor het primair en voortgezet onderwijs is er een speciaal lesprogramma dat leerlingen leert kijken naar elementen als sfeer, compositie en licht.

Wandeling

Waar werd Aelbert Cuyp geboren en wat waren zijn favoriete plekjes om te schilderen? Wie echt in het leven van de beroemde schilder wil stappen, gaat op pad. Een wandeling door de binnenstad van Dordrecht voert u langs memorabele plekken die voor de familie Cuyp belangrijk zijn geweest. De wandelroute kun je afhalen bij de kassa.

Audiotour

Bij de tentoonstelling In het licht van Cuyp zijn twee gratis audiotours beschikbaar. De tentoonstellingstour (NL/EN) verhaalt over de hoogtepunten in de tentoonstelling en is ingesproken door journalist en liefhebber van 19de-eeuwse Engelse kunst Tom Egbers. Daarnaast is er een theatrale audiotour Een ander licht (alleen NL), waarin de schilders Aelbert Cuyp en William Turner elkaar ontmoeten in het schemergebied tussen realiteit en droom. Ze spreken over hun werk en hun inspiratiebronnen.

Afbeeldingen

1) Aelbert Cuyp, De Maas bij Dordrecht, Washington, National Gallery of Art, 1650, 2) Joseph Mallord William Turner, Whalley Bridge, ca. 1811, 3) Thomas Gainsborough, Kustgezicht met schepen en koeien, 1781, 4) Aelbert Cuyp, Het Valkhof te Nijmegen, ca. 1660

Tickets zijn alleen online verkrijgbaar. 

https://www.dordrechtsmuseum.nl/

 

Datum:
3 oktober 2021 / 6 maart 2022
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0