Indrukwekkende Art Room van Arno Kramer's tentoonstelling In Time in CODA Museum nu online

Indrukwekkende Art Room van Arno Kramer's tentoonstelling In Time in CODA Museum nu online

CODA en beeldend kunst platform See All This realiseerden in samenwerking met beeldend kunstenaar Arno Kramer een online Art Room die vandaag gelanceerd wordt. De Art Room geeft met woord en beeld een indruk van de tentoonstelling In Time in CODA Museum en de beroepspraktijk van de kunstenaar. Bezoek de Art Room, https://bit.ly/3HbFaaakom naar CODA Museum en ontdek het werk van Arno Kramer! 

Monumentale houtskooltekeningen, figuratieve vormen en meer abstracte grafische elementen. Diepzwart, grijs- en blauwtinten en ladders van kleur naast een paars-roze cirkelvorm of getekende handen. In Time in CODA Museum laat meer dan 100 tekeningen zien die beeldend kunstenaar Arno Kramer in de afgelopen twee jaar maakteNieuw werk dat Kramer ter plekke op de museummuur realiseerde, maakt eveneens deel uit van de tentoonstelling.

Figuratief én abstract 

De tekeningen van Arno Kramer lijken op het eerste gezicht eenduidig, maar wie ze nauwkeuriger bestudeert ziet dat dat allerminst het geval is. Kramer combineert figuratie in de vorm van zwanen, reeën, hazen, wolven, gezichten, het menselijk lichaam en landschappen met abstracte patronen zoals rasterstructuren en ‘kleurvlekken’ van aquarel. Veel van de kleurvlekken en uitlopers in aquarelverf ontstaan spontaan, maar de lijnvoering en het kader in de tekeningen zijn duidelijk door de maker gestuurd. Regelmatig ontstaat er een gevoel van ongemak bij het zien van het totaalbeeld; het wringt hier en daar, maar de voorstelling blijft daardoor weg van oppervlakkig sentiment dat de dieren en portretten van Kramer zouden kunnen oproepen bij een vluchtige beschouwing.

Vanuit intuïtie   

In zijn tekeningen gaat het Kramer om dat wat er vanuit intuïtie en handschrift ontstaat, zonder dat hij een vast of vooropgezet plan heeft. Gevonden of zelfgemaakte foto’s vormen vaak de basis voor een werk. Het recente werk van Arno Kramer kenmerkt zich door een groter abstractieniveau, het gebruik van handgeschreven tekstelementen en meer kleurgebruik.Aan de zijkanten van een aantal tekeningen zijn kleurladders te zien die als pianotoetsen een speels en beweeglijk ritme geven aan het werk. Arno Kramer gebruikt bij voorkeur houtskool, potlood, aquarel en experimenteert met kleurpotlood en collage. Kleinere, al bestaande tekeningen, vinden soms hun plek in grotere werken, bijvoorbeeld in uitgeknipte vorm.

CODA collectie 

Arno Kramer (1945) is beeldend kunstenaar, curator en dichter en maakte naam met zijn tekeningen. Hij is bovendien groot pleitbezorger van tekenen als volwaardige, autonome kunstvorm. In All About Drawing (2011) bracht hij als curator samen met Diana Wind 50 jaar tekenkunst bij elkaar met werk van 100 kunstenaars. Het werk van Arno Kramer maakt deel uit van de CODA collectie en in 2006 maakte hij voor de Vereniging Museumvrienden van CODA een serie van 4 bijzondere ‘vriendenprenten’. CODA is Kramer in afgelopen jaren blijven volgen, mede omdat hij zich voortdurend ontwikkelt door en met een constante en vloeiende tekenconcentratie waarin en waarmee hij zichzelf blijft vernieuwen. Bij de tentoonstelling verschijnt een de publicatie In Time met werk dat gemaakt is na de solotentoonstelling LONGING (2014) van Arno Kramer in Museum De Pont in Tilburg. Veel inmiddels verdwenen wandtekeningen zijn in dit boek opgenomen. De tentoonstelling In Time reist in mei 2022 door naar de Limerick City Gallery of Art in Ierland. 

De Art Room van CODA en See All This is hier https://bit.ly/3HbFaaa te bekijken. Meer over de tentoonstelling In Time in CODA Museum lees je hier en tickets boek je hier.

https://www.coda-apeldoorn.nl/

https://seeallthis.com/

Datum:
28 januari 2022 / 24 april 2022
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0