INFERNO | Scuderie del Quirinale – Roma

INFERNO | Scuderie del Quirinale – Roma

Na het grote succes van de Rafael-tentoonstelling heeft de Scuderie del Quirinale een nieuw spraakmakend internationaal project in het kader van een jubileum: de Inferno-tentoonstelling, samengesteld door Jean Clair, ter gelegenheid van het feit dat Dante Alighieri zevenhonderd jaar geleden is overleden.

Het is een spectaculaire tentoonstelling die de bezoeker door de zeggingskracht van de beelden en de diepgang van ideeën naar onverwachte werelden leidt.

Inferno, de hel, verdoemenis, is de eerste grote tentoonstelling gewijd aan dit thema. Het is een thema in de iconografie en het denken van de middeleeuwen tot op heden.

Angstaanjagende plekken en verscheurende visioenen

Met Dante als begeleider, doorkruisen bezoekers de angstaanjagende plekken en verscheurende visioenen van de zoals ze in beeld zijn gebracht door kunstenaars uit alle tijdperken: van de rudimentaire middeleeuwse scènes tot de sublieme renaissance- en barokbeelden, van de gekwelde romantische visioenen tot de meedogenloze psychoanalytische interpretaties van de twintigste eeuw.

De reis naar de hel neemt ons mee naar verschillende vertalingen van de ervaring van de hel op aarde: waanzin, vervreemding, oorlog, uitroeiing. Na het hoogtepunt van het kwaad, wordt de tentoonstelling afgesloten met voor de geest roepen van het idee van verlossing, zoals Dante dat beschreef in het laatste vers van het Hooglied: en toen gingen we weer naar buiten om de sterren te zien.

Beato Angelico, Botticelli, Bosch, Bruegel, Goya, Manet, Delacroix ......

De tentoonstellingsroute ontvouwt zich via meer dan tweehonderd kunstwerken, in bruikleen van meer dan tachtig grote musea, openbare collecties en prestigieuze privécollecties uit Italië en het Vaticaan, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Spanje, Portugal, België, Zwitserland, Luxemburg en Bulgarije.

Onder de meesterwerken bevinden zich werken van Beato Angelico, Botticelli, Bosch, Bruegel, Goya, Manet, Delacroix, Rodin, Cezanne, von Stuck, Balla, Dix, Taslitzky, Richter en Kiefer.

https://www.scuderiequirinale.it/

Datum:
15 oktober 2021 / 9 januari 2022
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0