Inspiratieprijs 2018 Prins Bernhard Cultuurfonds Limburg | Hoogcruts

En de winnaar was …

Op 1 november vond de uitreiking plaatst van de inspiratieprijs 2018 van het Prins Bernhard Cultuurfonds Limburg. De winnaar was … Ronny Bessems van Kasteel Borgharen. If then is now feliciteert Ronny Bessems, zijn vrouw Amal en de vrijwilligers met dit welverdiende resultaat.

Een stukje van het juryrapport kun je vinden in het item over dit monument hier op ons platform: http://bit.ly/2Nj2oU7-PBCFLimburg.

In het kader van de inspiratieprijs hebben we in oktober 2018 aan alle genomineerden een stukje op ons platform gewijd; ook over kloosterruïne Hoogcruts te Eijsden-Margraten, dat je hieronder kunt lezen. Dat blijft actueel, want genomineerd worden, dat neemt niemand je meer af! Dat alleen al geeft een indicatie van de betekenis van je erfgoed. Vandaar dat iedere genomineerde een schildje heeft ontvangen om op zijn monument te plaatsen als symbool van erkenning.

;-) B.

De respons op de inspiratieprijs van het Prins Bernhard Cultuurfonds Limburg was voor een belangrijk deel te danken aan de mooie serie artikelen in Dagblad De Limburger. Collage van screenshots 2018.


Het Prins Bernhard Cultuurfonds is er voor iedereen!

Dit jaar is de inspiratieprijs van het Prins Bernhard Cultuurfonds Limburg bestemd voor het meest inspirerende monument van deze provincie. Iedereen mag meestemmen! Woon je er, ben je er weleens op vakantie geweest of zomaar een keer afgestapt, je stem is welkom op bit.ly/2x181uX-PBCFLimburg.

In een twaalfdelige serie wordt het genomineerde erfgoed kort geïntroduceerd. Hier stellen we voormalig klooster Hoogcruts in Eijsden-Margraten voor:

Vanaf de brand in 1979 leek de ondergang van het oude klooster Hoogcruts in Margraten een feit. Het werd een monumentaal voorbeeld van hoe de natuur een gebouw geleidelijk overneemt; een imponerend schouwspel van vertraagd verval met berken op de afbrokkelende muren, hoog opschietende wildgroei en mortel vretende klimop. Behalve mooi, vooral pijnlijk, omdat Hoogcruts als erfgoed uitzonderlijke kwaliteiten heeft. Daarom bleef deze plek een open wond.

Op een moment dat niemand er meer in geloofde wist Limburgs Landschap de impasse van telkens weer stuk lopende initiatieven te doorbreken. Wat het voorbeeld des te inspirerender maakt is dat niet gekozen werd voor het obligate herstel in oude luister. Aan de hand van bouwhistorische sporen zijn de contouren teruggebracht, waardoor de calamiteit uit 1976 deel is gebleven van de zichtbare geschiedenis. Het hoofdhuis is kaal gehouden, zonder opsmuk en de kapel is een serene openluchtruimte geworden. Vanuit een visie op maatschappelijk ondernemen heeft Limburgs Landschap opnieuw een inspirerende bijdrage geleverd aan het erfgoed van deze provincie.

Spreekt dit voorbeeld je aan? Surf dan naar bit.ly/2x181uX-PBCFLimburg en stem. De sluitingsdatum is 5 oktober 2018.

Bernadette van Hellenberg Hubar

Vragen? Stuur een mailtje naar bernadette@vanhellenberghubar.org!


Meer informatie

Jury — De jury van de Inspiratieprijs voor 2018 bestaat uit leden van het bestuur van het Prins Bernhard Cultuurfonds Limburg (Kiki van Aubel, Edmond Staal en Jackie Smeets), aangevuld met externe experts. Dit jaar zijn dat: Chequita Nahar, Theo Oberndorff (coördinator Cultureel erfgoed bij Huis voor de Kunsten in Limburg) en Bernadette van Hellenberg Hubar.

Waar de jury op let — Er wordt niet alleen gekeken naar het gebouw of het complex op zich, maar ook naar wat het doet met zijn omgeving. Er zijn prachtige voorbeelden van hoe bevlogen initiatiefnemers een monument met veel kunst en vliegwerk van sloop wisten te redden en zo als het ware teruggeven aan de gemeenschap. Maar ook het revitaliseren van een gebouw binnen de omgeving - het kweken van een wij-gevoel - valt binnen het prijskader. En over wij-gevoel gesproken, hoe inspirerend is het niet als je met heel de buurt gezamenlijk de schouders eronder zet om een beeldbepalend ensemble te behouden en te onderhouden! Allemaal zaken waar de jury naar kijkt.

Nominaties — De twaalf genomineerden zijn:

 • Catharinakerk met schilderingen Hans Truyen, Oud-Lemiers
 • Clemensdomein, Oud-Merkelbeek
 • Cuypershuis, Roermond
 • Fatima Huis en Franciscus Huis, Weert
 • Hompesche Molen, Ohé en Laak/Stevensewert
 • Kasteel Borgharen, Borgharen
 • Kasteelruïne Montfort, Montfort
 • Kloosterruïne Hoogcruts, Hoogcruts (Margraten)
 • Miljoenenlijn ZLSM, Simpelveld
 • Puddingfabriek, Venlo
 • Schatkamer van Simpelveld (Huize Loreto), Simpelveld

Sphinxcomplex, Maastricht

Beeldmateriaal: alle foto’s vallen onder de CC-licentie (commercieel gebruik uitgesloten).

Verkorte link: bit.ly/2xHRj4h-PBCFLimburg


Het Prins Bernhard Cultuurfonds is er voor iedereen!

Datum:
7 september 2018 / 5 oktober 2018

Reageren

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Aantal stemmen: 0