Inspiratieprijs Prins Bernhard Cultuurfonds Limburg | Clemensdomein

En de winnaar was …

Op 1 november vond de uitreiking plaatst van de inspiratieprijs 2018 van het Prins Bernhard Cultuurfonds Limburg. De winnaar was … Ronny Bessems van Kasteel Borgharen. If then is now feliciteert Ronny Bessems, zijn vrouw Amal en de vrijwilligers met dit welverdiende resultaat.

Een stukje van het juryrapport kun je vinden in het item over dit monument hier op ons platform: http://bit.ly/2Nj2oU7-PBCFLimburg.

In het kader van de inspiratieprijs hebben we in oktober 2018 aan alle genomineerden een stukje op ons platform gewijd; ook over het Clemensdomein in Oud-Merkelbeek, dat je hieronder kunt lezen. Dat blijft actueel, want genomineerd worden, dat neemt niemand je meer af! Dat alleen al geeft een indicatie van de betekenis van je erfgoed. Vandaar dat iedere genomineerde een schildje heeft ontvangen om op zijn monument te plaatsen als symbool van erkenning.

;-) B.

De respons op de inspiratieprijs van het Prins Bernhard Cultuurfonds Limburg was voor een belangrijk deel te danken aan de mooie serie artikelen in Dagblad De Limburger. Collage van screenshots 2018.


Het Prins Bernhard Cultuurfonds is er voor iedereen!

Dit jaar is de inspiratieprijs van het Prins Bernhard Cultuurfonds Limburg bestemd voor het meest inspirerende monument van deze provincie. Iedereen mag meestemmen! Woon je er, ben je er weleens op vakantie geweest of zomaar een keer afgestapt, je stem is welkom op bit.ly/2x181uX-PBCFLimburg.  

In een twaalfdelige serie wordt het genomineerde erfgoed kort geïntroduceerd. Hier stellen we het Clemensdomein in Oud-Merkelbeek voor:  

De Clemenskerk in Oud-Merkelbeek (Brunssum) ligt te midden van kaalslag aan de drukke buitenring van Parkstad, dat zijn naam juist op die plek weinig eer aan lijkt te doen. Een anachronisme zou je denken, maar het tegendeel is waar. Met een elan om u tegen te zeggen hebben de gemeenschap en de gemeente een paar jaar geleden de restauratie van dit oeroude kerkje ter hand genomen. Door er een apart bezoekerscentrum bij te bouwen kunnen de potenties als toeristische attractie optimaal uitgebuit worden.  

Zelfs de Lourdesgrot - relict van een bijna verdwenen devotie - blijkt een publiekstrekker. Maar zeker zo belangrijk is het Clemensdomein voor de mensen ter plaatse. Voor de schooljeugd worden ecologische programma’s uitgevoerd, de volkscultuur heeft er een plek en het kerkje is het decor van intieme concerten. Zo vormt het domein een bron van inspiratie voor anderen die met de herbestemming van monumenten bezig zijn.  

Spreekt dit voorbeeld je aan? Surf dan naar bit.ly/2x181uX-PBCFLimburg en stem. De sluitingsdatum is 5 oktober 2018.  

Bernadette van Hellenberg Hubar  

Vragen? Stuur een mailtje naar bernadette@vanhellenberghubar.org!


Meer informatie  

Jury — De jury van de Inspiratieprijs voor 2018 bestaat uit leden van het bestuur van het Prins Bernhard Cultuurfonds Limburg (Kiki van Aubel, Edmond Staal en Jackie Smeets), aangevuld met externe experts. Dit jaar zijn dat: Chequita Nahar, Theo Oberndorff (coördinator Cultureel erfgoed bij Huis voor de Kunsten in Limburg) en Bernadette van Hellenberg Hubar.  

Waar de jury op let — Er wordt niet alleen gekeken naar het gebouw of het complex op zich, maar ook naar wat het doet met zijn omgeving. Er zijn prachtige voorbeelden van hoe bevlogen initiatiefnemers een monument met veel kunst en vliegwerk van sloop wisten te redden en zo als het ware teruggeven aan de gemeenschap. Maar ook het revitaliseren van een gebouw binnen de omgeving - het kweken van een wij-gevoel - valt binnen het prijskader. En over wij-gevoel gesproken, hoe inspirerend is het niet als je met heel de buurt gezamenlijk de schouders eronder zet om een beeldbepalend ensemble te behouden en te onderhouden! Allemaal zaken waar de jury naar kijkt.  

Nominaties — De twaalf genomineerden zijn:

 • Catharinakerk met schilderingen Hans Truyen, Oud-Lemiers
 • Clemensdomein, Oud-Merkelbeek
 • Cuypershuis, Roermond
 • Fatima Huis en Franciscus Huis, Weert
 • Hompesche Molen, Ohé en Laak/Stevensewert
 • Kasteel Borgharen, Borgharen
 • Kasteelruïne Montfort, Montfort
 • Kloosterruïne Hoogcruts, Hoogcruts (Margraten)
 • Miljoenenlijn ZLSM, Simpelveld
 • Puddingfabriek, Venlo
 • Schatkamer van Simpelveld (Huize Loreto), Simpelveld
 • Sphinxcomplex, Maastricht  

Beeldmateriaal — alle foto’s vallen onder de CC-licentie (commercieel gebruik uitgesloten), op de nummers 1, 3 en 4 na. Hierop zijn alle rechten voorbehouden. Met dank aan Peter Kleuters van Clemensdomein te Oud-Merkelbeek.

Verkorte link: bit.ly/2NGdQt8-PBCFLimburg


Het Prins Bernhard Cultuurfonds is er voor iedereen!

Datum:
7 september 2018 / 5 oktober 2018

Reageren

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Aantal stemmen: 0