Inspiratieprijs Prins Bernhard Cultuurfonds Limburg | Hompesche molen

En de winnaar was …

Op 1 november vond de uitreiking plaatst van de inspiratieprijs 2018 van het Prins Bernhard Cultuurfonds Limburg. De winnaar was … Ronny Bessems van Kasteel Borgharen. If then is now feliciteert Ronny Bessems, zijn vrouw Amal en de vrijwilligers met dit welverdiende resultaat.

Een stukje van het juryrapport kun je vinden in het item over dit monument hier op ons platform: http://bit.ly/2Nj2oU7-PBCFLimburg.

In het kader van de inspiratieprijs hebben we in september 2018 aan alle genomineerden een stukje op ons platform gewijd; ook over de Hompesche Molen te Stevensweert, dat je hieronder kunt lezen. Dat blijft actueel, want genomineerd worden, dat neemt niemand je meer af! Dat alleen al geeft een indicatie van de betekenis van je erfgoed. Vandaar dat iedere genomineerde een schildje heeft ontvangen om op zijn monument te plaatsen als symbool van erkenning.

;-) B.

De respons op de inspiratieprijs van het Prins Bernhard Cultuurfonds Limburg was voor een belangrijk deel te danken aan de mooie serie artikelen in Dagblad De Limburger. Collage van screenshots 2018.


Het Prins Bernhard Cultuurfonds is er voor iedereen!

Dit jaar is de inspiratieprijs van het Prins Bernhard Cultuurfonds Limburg bestemd voor het meest inspirerende monument van deze provincie. Iedereen mag meestemmen! Woon je er, ben je er weleens op vakantie geweest of zomaar een keer afgestapt, je stem is welkom op bit.ly/2x181uX-PBCFLimburg

In een twaalfdelige serie wordt het genomineerde erfgoed kort geïntroduceerd. Hier stellen we de Hompesche Molen in Ohé en Laak/Stevensweert voor:  

De Hompesche Molen in Stevensweert (Maasgouw) oogt als een molen in een schilderij van Ruysdael aan het water. Ooit staarde de molenaar over het landschap waar het graan vandaan kwam. Dat is voorbij sinds de grootschalige ontgronding eind vorige en begin deze eeuw. Dit heeft niet tot nostalgische verlamming geleid. Onder Natuurmonumenten is de molen uitgegroeid tot een levendig centrum, waar vrijwilligers de bezoekers uitleggen hoe oud en nieuw samengaan.  

Essentieel daarin zijn de vrijwillige molenaars, want een molen die niet draait gaat net zo hard ten onder als een orgel dat niet wordt bespeeld. Uitleg over de rol van de windkracht in het verleden gaat bij de Hompesche Molen hand in hand met informatie over de nieuwe natuur rond de grindplas. Doordat die natuur inspeelt op bestaande en latente natuurhistorische waarden wordt het verleden ecologisch zichtbaar gemaakt. Een bron van inspiratie hoe volledige kaalslag tot verschijningsvormen kan leiden die het monument een duurzame toekomst bieden.  

Spreekt dit voorbeeld je aan? Surf dan naar bit.ly/2x181uX-PBCFLimburg en stem. De sluitingsdatum is 5 oktober 2018.  

Bernadette van Hellenberg Hubar  

Vragen? Stuur een mailtje naar bernadette@vanhellenberghubar.org!


Meer informatie  

Jury — De jury van de Inspiratieprijs voor 2018 bestaat uit leden van het bestuur van het Prins Bernhard Cultuurfonds Limburg (Kiki van Aubel, Edmond Staal en Jackie Smeets), aangevuld met externe experts. Dit jaar zijn dat: Chequita Nahar, Theo Oberndorff (coördinator Cultureel erfgoed bij Huis voor de Kunsten in Limburg) en Bernadette van Hellenberg Hubar.  

Waar de jury op let — Er wordt niet alleen gekeken naar het gebouw of het complex op zich, maar ook naar wat het doet met zijn omgeving. Er zijn prachtige voorbeelden van hoe bevlogen initiatiefnemers een monument met veel kunst en vliegwerk van sloop wisten te redden en zo als het ware teruggeven aan de gemeenschap. Maar ook het revitaliseren van een gebouw binnen de omgeving - het kweken van een wij-gevoel - valt binnen het prijskader. En over wij-gevoel gesproken, hoe inspirerend is het niet als je met heel de buurt gezamenlijk de schouders eronder zet om een beeldbepalend ensemble te behouden en te onderhouden! Allemaal zaken waar de jury naar kijkt.  

Nominaties — De twaalf genomineerden zijn:

 • Catharinakerk met schilderingen Hans Truyen, Oud-Lemiers
 • Clemensdomein, Oud-Merkelbeek
 • Cuypershuis, Roermond
 • Fatima Huis en Franciscus Huis, Weert
 • Hompesche Molen, Ohé en Laak/Stevensweert
 • Kasteel Borgharen, Borgharen
 • Kasteelruïne Montfort, Montfort
 • Kloosterruïne Hoogcruts, Hoogcruts (Margraten)
 • Miljoenenlijn ZLSM, Simpelveld
 • Puddingfabriek, Venlo
 • Schatkamer van Simpelveld (Huize Loreto), Simpelveld
 • Sphinxcomplex, Maastricht  

Beeldmateriaal — alle foto’s vallen onder de CC-licentie (commercieel gebruik uitgesloten).

Verkorte link: bit.ly/2NM5zUr-PBCFLimburg


Het Prins Bernhard Cultuurfonds is er voor iedereen!

Datum:
7 september 2018 / 5 oktober 2018

Reageren

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Aantal stemmen: 0