Inspiratieprijs Prins Bernhard Cultuurfonds Limburg | Schat van Simpelveld

En de winnaar was …

Op 1 november vond de uitreiking plaatst van de inspiratieprijs 2018 van het Prins Bernhard Cultuurfonds Limburg. De winnaar was … Ronny Bessems van Kasteel Borgharen. If then is now feliciteert Ronny Bessems, zijn vrouw Amal en de vrijwilligers met dit welverdiende resultaat.

Een stukje van het juryrapport kun je vinden in het item over dit monument hier op ons platform: http://bit.ly/2Nj2oU7-PBCFLimburg.

In het kader van de inspiratieprijs hebben we in september 2018 aan alle genomineerden een stukje op ons platform gewijd; ook over Museum De schat van Simpelveld, dat je hieronder kunt lezen. Dat blijft actueel, want genomineerd worden, dat neemt niemand je meer af! Dat alleen al geeft een indicatie van de betekenis van je erfgoed. Vandaar dat iedere genomineerde een schildje heeft ontvangen om op zijn monument te plaatsen als symbool van erkenning.

;-) B.

De respons op de inspiratieprijs van het Prins Bernhard Cultuurfonds Limburg was voor een belangrijk deel te danken aan de mooie serie artikelen in Dagblad De Limburger. Collage van screenshots 2018.


Het Prins Bernhard Cultuurfonds is er voor iedereen!
Dit jaar is de inspiratieprijs van het Prins Bernhard Cultuurfonds Limburg bestemd voor het meest inspirerende monument van deze provincie. Iedereen mag meestemmen! Woon je er, ben je er weleens op vakantie geweest of zomaar een keer afgestapt, je stem is welkom op bit.ly/2x181uX-PBCFLimburg.  

In een twaalfdelige serie wordt het genomineerde erfgoed kort geïntroduceerd. Hier stellen we de schat van Simpelveld in Huize Loreto in die plaats voor:  

Een zeldzaam initiatief, de oprichting van een museum voor kerkelijke kunst in Huize Loreto te Simpelveld. Wat het nog inspirerender maakt, is dat dit initiatief komt van de congregatie zelf. Dat is heel ongebruikelijk. Verlaten kloosters worden over het algemeen aan een derde partij overgedragen om te zoeken naar een herbestemming. Een vaak moeizame en ongewisse tocht, vooral omdat het gaat om grote tot zeer grote complexen. Liggen die niet midden in een stad, dan wordt het helemaal een moeilijke opgave. Daarom vormt het initiatief van de zusters zo’n inspirerend gebaar.

De Congregatie van het Arme Kind Jezus is niet met de rug naar het eigen verleden gaan zitten, maar heeft dat juist geactualiseerd in de vorm van ‘De schat van Simpelveld’. In die schat is een belangrijke plaats ingeruimd voor de sociaal bewogen stichter van de congregatie, Clara Fey. In een tijd dat vrijwel niemand zich daarom bekommerde (1844), trok zij zich het lot van de straat- en weeskinderen aan. De schat van Simpelveld ligt niet alleen in het tastbare verleden, maar ook in dit soort boodschappen die niets aan actualiteit verloren hebben.

Spreekt dit voorbeeld je aan? Surf dan naar bit.ly/2x181uX-PBCFLimburg en stem. De sluitingsdatum is 5 oktober 2018.  

Bernadette van Hellenberg Hubar  

Vragen? Stuur een mailtje naar bernadette@vanhellenberghubar.org!


Meer informatie  

Jury — De jury van de Inspiratieprijs voor 2018 bestaat uit leden van het bestuur van het Prins Bernhard Cultuurfonds Limburg (Kiki van Aubel, Edmond Staal en Jackie Smeets), aangevuld met externe experts. Dit jaar zijn dat: Chequita Nahar, Theo Oberndorff (coördinator Cultureel erfgoed bij Huis voor de Kunsten in Limburg) en Bernadette van Hellenberg Hubar.  

Waar de jury op let — Er wordt niet alleen gekeken naar het gebouw of het complex op zich, maar ook naar wat het doet met zijn omgeving. Er zijn prachtige voorbeelden van hoe bevlogen initiatiefnemers een monument met veel kunst en vliegwerk van sloop wisten te redden en zo als het ware teruggeven aan de gemeenschap. Maar ook het revitaliseren van een gebouw binnen de omgeving - het kweken van een wij-gevoel - valt binnen het prijskader. En over wij-gevoel gesproken, hoe inspirerend is het niet als je met heel de buurt gezamenlijk de schouders eronder zet om een beeldbepalend ensemble te behouden en te onderhouden! Allemaal zaken waar de jury naar kijkt.  

Nominaties — De twaalf genomineerden zijn:

 • Catharinakerk met schilderingen Hans Truyen, Oud-Lemiers
 • Clemensdomein, Oud-Merkelbeek
 • Cuypershuis, Roermond
 • Fatima Huis en Franciscus Huis, Weert
 • Hompesche Molen, Ohé en Laak/Stevensewert
 • Kasteel Borgharen, Borgharen
 • Kasteelruïne Montfort, Montfort
 • Kloosterruïne Hoogcruts, Hoogcruts (Margraten)
 • Miljoenenlijn ZLSM, Simpelveld
 • Puddingfabriek, Venlo
 • Schatkamer van Simpelveld (Huize Loreto), Simpelveld
 • Sphinxcomplex, Maastricht  

Beeldmateriaal — Op de foto’s zijn alle rechten voorbehouden. Met dank aan Kwartiermaker Thomas Vriens van Museum 'De schat van Simpelveld'.

Verkorte link: bit.ly/2NJuUym-PBCFLimburg


Het Prins Bernhard Cultuurfonds is er voor iedereen!

Datum:
7 september 2018 / 5 oktober 2018

Reageren

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Aantal stemmen: 0