Inspirerende Unseen Jubileum editie

Inspirerende Unseen Jubileum editie

Van 16 tot en met 18 september vindt in Amsterdam voor de 10e keer de internationale fotografiebeurs Unseen plaats. Voor deze bijzondere jubileumeditie strijken 70 galeries, 65 uitgevers en 12 bijzondere projecten neer op het Westergasterrein in Amsterdam.

Al sinds de eerste editie in 2012 neemt Unseen in de wereld van de internationale fotografie een bijzondere plaats in. Wereldwijd staat de beurs bekend om haar intieme sfeer, haar hoge kwaliteit en haar goede naam in de kring van internationale fotografiewereld. Van 16 tot en met 18 september transformeert zij Amsterdam opnieuw, en voor de 10e keer, tot epicentrum van de fotografie. 

Directeur Roderick van der Lee: "We hebben dit jaar nauw samengewerkt met een aantal galeries om deze 10e editie van Unseen weer een wereldwijde afspiegeling van de laatste ontwikkelingen binnen de kunstfotografie te maken, en dat is ontzettend goed gelukt. Met 70 galeries uit 16 landen, waaronder de US, Mexico, Marokko, India, Iran en Zuid-Afrika, geeft deze editie een inspirerend beeld van de richting waarin de kunstvorm zich beweegt. De museale kwaliteit waar Unseen om bekend staat, wordt dit jaar weer bevestigd door kunstenaars die gelijktijdig op de beurs en in een museum exposeren, door het grote aantal curatoren van internationale topmusea die hun aanwezigheid al bevestigd hebben, en door onze Unbound gastcurator van het Centre Pompidou in Parijs." 

Het aanbod

Onder de deelnemers bevinden zich Nederlandse oudgedienden zoals Galerie Ron Mandos met onder andere het werk van Erwin Olaf en de legendarische choreograaf Hans van Manen, en Galerie Flatland met onder meer het werk van een internationale grootheid als Valerie Belin. Galerie tegenboschvanvreden brengt een bijzondere presentatie van Paul Kooiker, met een overzicht van diens beste modefotografie van de afgelopen jaren waarmee hij internationaal aanzien verwierf. Ook uit het buitenland verwelkomt de beurs weer veel oudgedienden zoals de Berlijnse Robert Morat Galerie die werk toont van fotografen duo Lena Amuat & Zoë Meyer. Ook Nature Morte, de eerste Indiase galerie die deelnam aan prestigieuze kunstbeurzen als Art Basel, Frieze en FIAC, keert terug naar Unseen met een solopresentatie van Bharat Sikka.

Onder de nieuwelingen verwelkomt Unseen de in digitale kunst en nieuwe media gespecialiseerde Bitforms Gallery, met vestigingen in New York en San Francisco; Loft Gallery uit Casablanca met een solopresentatie van Mous Lamrabat die momenteel ook exposeert in Foam Fotografiemuseum Amsterdam; en Galerie Barbara Seiler uit Zürich, met een solopresentatie van fotografisch werk van Marcel van Eeden. Gelijktijdig met Unseen heeft Van Eeden ook een tentoonstelling in het van Gogh Museum.  

In de vorig jaar geïntroduceerde sectie Past/Present, gebaseerd op een directe, inhoudelijke dialoog tussen vintage fotografie en een hedendaagse kunstenaar, presenteert kunsthandelaar Ton Peek een zeldzame serie werken uit de periode 1936 - 1944 van de hand van Lionel Wendt. Hij doet dit in beeldrijm met werk van de Britse fotograaf Laura Stevens. 

NFT 

Nieuw in het aanbod van Unseen is de toevoeging van NFTs. Na vele gesprekken met verschillende partijen gaat Unseen deze editie en het komende jaar een partnership aan met het internationale NFT-platform voor kunstfotografie Unveil. 

Directeur Roderick van der Lee: "De opmars van blockchain technologie en NFTs in de kunstmarkt is uiteraard ook Unseen niet ontgaan. Een grondig onderzoek naar deze wonderlijke digitale wereld leek ons van cruciaal belang. Met Unveil voelden we een duidelijk verwantschap. Unseen en Unveil hebben een gedeelde missie. Wij willen jong talent en vernieuwers toegang bieden tot de internationale kunstmarkt. Maar dan wel met een sterk gecureerde blik. De praktische, democratische voordelen die de digitale wereld aan aanstormend talent, willekeurig waar of hoe, te bieden heeft, maken dit partnership tot een waardevolle aanvulling op de manier waarop Unseen zich wil profileren."  

UNBOUND 

Vorig jaar lanceerde Unseen de onafhankelijke en ambitieuze sectie Unbound, gewijd aan onderzoek naar de grenzen van het fotografisch universum. Unbound werd goed ontvangen en met name door insiders als ongekend vernieuwend gekwalificeerd. Unseen vond Damarice Amao van het Centre Pompidou bereid zich voor de aankomende jubileumeditie als gastcurator te verbinden aan Unbound. Uit een groot aantal voorstellen van kunstenaars, kunstacademies, galeries, instituten en musea selecteerde Amao een twaalftal projecten waarin fotografie zich vermengt met installatiekunst, sculptuur, digitale kunst, virtual reality en performance art.  

BOOK MARKET  

Aan dit populaire onderdeel van Unseen nemen 67 onafhankelijke (inter)nationale uitgevers van kunst- en fotografieboeken deel. Na de restricties van vorig jaar is er nu weer ruimte voor speciale boeklanceringen en signeersessies. Zo is er de wereldpremière van het nieuwste boek van Anton Corbijn bij Hannibal Books met een signeersessie van de meesterfotograaf. Een mijlpaal is de lancering van een nieuwe Book Award in samenwerking met GOST Books, de beroemde boetiekuitgeverij van fotografieboeken uit Londen. Uit het totaal van 353 inzendingen uit 40 landen - ongepubliceerde projecten van fotografen - kiest een vakjury een winnaar wiens project als boek bij GOST zal worden ontworpen en uitgegeven.

Stuart Smith, uitgever van GOST: "We're really excited to view the projects submitted for this new award. We pride ourselves on a publishing output which defies categorization and by collaborating with Unseen Amsterdam - with their reputation for showcasing the most innovative contemporary photography - we hope to be able to support a photographer or artist with the production of a book to share their work with a wide international audience."  

MEIJBURG ART COMMISSION

Uitgangspunt voor de Meijburg Art Commission, opgericht in 2015 als gezamenlijk initiatief van Unseen en Meijburg & Co: dat kunst een platform is voor verrassende perspectieven die bestaande patronen doorbreken. Tussen 2015 en 2021 was de Meijburg Art Commission site-specific. Kunstenaars die exposeerden op Unseen Amsterdam konden een voorstel indienen voor een werk dat expliciet voor de collectie en de kantoren van Meijburg was bestemd. Winnaars waren Anouk Kruithof, Elspeth Diederix, Pasi Orrensalo, Hideyuki Ishibashi, Marleen Sleeuwits en Popel Coumou. Vanaf aankomende editie is ervoor gekozen om kunstenaars te laten reflecteren op een actueel thema in de samenleving. Voor 2022 is dit thema: HUMAN CONNECTION. Aan kunstenaars de vraag om het belang, de relevantie en diversiteit van de verbinding tussen mensen te vieren, te onderzoeken of ter discussie te stellen. Vijf kunstenaars hebben de shortlist gehaald: Mous Lamrabat (Loft Gallery), Katrin Korfmann (Bradwolff & partners), Pixy Liao (Stieglitz19), Rebecca Ann Tess (Philipp von Rosen) en Elliott Verdier (Echo 119). De bekendmaking van de winnaar vindt plaats tijdens de opening van Unseen op donderdag 15 september. Tot de sluiting van de beurs zijn de werken van de vijf genomineerden te zien in de Meijburg Lounge in het iconische gebouw de Westerliefde op het Amsterdamse Westergasterrein.

Over Unseen Amsterdam

Unseen Amsterdam is dé toonaangevende internationale kunstbeurs voor hedendaagse fotografie. De beurs is internationaal geroemd om zijn hoge curatoriële standaard en intieme sfeer, en trekt galeries en verzamelaars van over de hele wereld. De komende editie vindt plaats van vrijdag 16 september tot en met zondag 18 september 2022

Over Unbound 

Stichting Unbound Foundation is een onafhankelijk verlengde van Unseen, specifiek bedoeld voor onderzoek naar de grenzen van het fotografisch universum. In 2021 lanceerde Unseen de eerste editie van Unbound met een tentoonstelling van 15 grensverleggende projecten, geselecteerd door Marcel Feil, voormalig artistiek directeur van Foam Fotografiemuseum Amsterdam. Voor elke nieuwe editie kiest Unbound een andere gastcurator. Voor 2022 is dit Damarice Amao van het Centre Pompidou in Parijs. 

Over Westergas

Westergas is een kunst- en cultuurdorp waar historische waarden en vernieuwende ideeën samenkomen. Met haar eigengereide maar tegelijk ook typisch Amsterdamse karakter weet deze unieke, monumentale locatie in het Westerpark haar bezoekers keer op keer voor verrassingen te stellen

Unseen Amsterdam

Een overzicht van de deelnemers 2022: Unseenamsterdam.com/participants

Meer details over het volledige 2022-programma: Unseenamsterdam.com/fair

Online catatalogus op Galleryviewer.com beschikbaar vanaf 10 september 2022

 

Westergas | Klönneplein | 1014 DB | Amsterdam

 

Vrijdag 16 september

 

11.00 - 21.00 uur

Zaterdag 17 september

 

11.00 - 19.00 uur

Zondag 18 september

 

11.00 - 19.00 uur

 Tickets

Online day ticket: € 19,50 p.p.    

Tickets zijn alleen voorafgaand online te boeken en zijn geldig op een reguliere beursdag naar keuze

Beschikbaar via: Unseenamsterdam.com/#tickets    

Afbeeldingen

Beeld 1 Mous Lamrabat, wishing ob a star, courtesy Loft Art Gallery (Morroco), Beeld 2 Pointillisme, courtesy bitforms gallery (USA), Beeld 3 Marcel van Eeden, Untitled, courtesy Galerie Barbara Seiler Galerie (Switzerland), Beeld 4 Lionel Wendt, vintage solarized silver print titlele : boy and column 1939, courtesy Ton Peek (Nederland), Beeld 5 Daisuke Yokota, courtesy stieglitz 19 (Belgie)

https://unseenamsterdam.com/

Datum:
16 september 2022 / 18 september 2022
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0