Isomatrix van Marleen Sleeuwits, Kunsthal Light #24

Isomatrix van Marleen Sleeuwits, Kunsthal Light #24  

Kijk ik naar een fotoprint of is dit onderdeel van het gebouw? In de installaties van Marleen Sleeuwits (1980) is de grens tussen fictie en werkelijkheid vaag. Met helder neonlicht, folie, fotoprints en spiegels speelt zij in ruimtes met perspectief, reflectie en schaal. Vensters lopen door in het plafond of architectonische details dubbelen bijvoorbeeld. Ze heeft als doel bezoekers voor even te vervreemden van tijd en plaats.

Voor Kunsthal Light #24 transformeert Sleeuwits de etalage langs de hellingbaan in een ruimtelijke optische illusie. Zij laat zich inspireren door de architectuur van de Kunsthal, waar voor haar elementen van schoonheid en desoriëntatie in zitten. Terwijl de Kunsthal voor publiek gesloten is, start Sleeuwits op maandag 18 januari met de opbouw van haar installatie ‘Isomatrix’. Vanaf de hellingbaan buiten is te zien hoe haar project vordert. Zodra de Kunsthal weer open kan, is Kunsthal Light #24 te bezoeken.

Interieur en exterieur van de Kunsthal  

Voor de realisatie van haar site-specific werk ‘Isomatrix’ neemt Sleeuwits interieur en exterieur van de Kunsthal eerst met haar camera in zich op. De architectuur van Rem Koolhaas met onverwachte doorkijkjes, schuine hellingen en een enigszins verstopte entree voelen voor de kunstenaar als een labyrint. Dit voor haar positieve gevoel van desoriëntatie, wil Sleeuwits versterken. Zij zet drie dimensionale elementen, spiegeling en fotoprints in om bezoekers de ruimte vanuit een ander perspectief te laten ervaren. Kijk ik naar een foto? Of is dit onderdeel van het gebouw? Waar eindigt het plafond en beginnen de grote raampartijen? Sleeuwits biedt met haar werk een verrassende visuele ervaring en laat bezoekers op een nieuwe manier naar de ruimte gaan kijken. 

Artist Talk

Onderdeel van het talentontwikkelingsprogramma Kunsthal Light is een compacte publicatie van het maakproces en een Artist Talk. De datum voor de Artist Talk wordt later bekend gemaakt. Meer informatie volgt op www.kunsthal.nl/marleensleeuwits

Marleen Sleeuwits

De Haagse kunstenaar Marleen Sleeuwits (1980) onderzoekt in haar ruimtelijke installaties de grens tussen het platte vlak en de driedimensionale ruimte. Sleeuwits studeerde aan Koninklijke Academie van de Beeldende Kunsten in Den Haag en behaalde in 2005 haar Master fotografie aan St. Joost School of Art & Design in Breda. Zij exposeerde eerder onder meer bij MKgalerie in Rotterdam, Nederlands Fotomuseum, Museum de Fundatie Zwolle en Brno House of Arts in Tsjechië.

Kunsthal Light

Kunsthal Light creëert kansen voor talentvolle kunstenaars. De spotlight is gericht op ‘modern muralists’, urban-, en striptekenaars, conceptuele kunst en installaties. Kunstenaars krijgen de vrije hand om in de etalage langs de hellingbaan een site-specific werk te maken en met publiek in gesprek te gaan. Kunsthal Light wordt in 2021 mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds.  

Kunstenaars uit eerdere Kunsthal Light edities zijn:   

2020 Sil Krol, Thomas Trum
2019 Said Kinos, Joris Strijbos
2018 Gijs van Lith, Nazif Lopulissa, Willem Besselink
2017 Ari Bayuaji
2016 Susanna Inglada, Inge Aanstoot, Pim Palsgraaf
2015 Myungsu Seo, Thera Clazing, Tim Hollander, Aura Rendón Benger
2014 Stefan Hoffmann
2013 Ruwedata & Ephameron
2012 Sam Peeters, Johan Boer, Niels Brozat
2011 Ben Merris, Nacho Simal, Susan Opperman

https://www.kunsthal.nl/nl/#tijdlijn-2021-01
 

Datum:
15 januari 2021 / 23 mei 2021
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0