Jan Dirk van der Burg op Photo31

Jan Dirk van der Burg op Photo31

Op deze maar liefst 40ste editie van Photo31 zitten wij aan tafel met Jan Dirk van der Burg. Jan Dirk fotografeert, filmt, maakt fotocomedy en is de huidige Fotograaf des Vaderlands.

Al vier jaar lang is hij Ambassadeur van de Nederlands Fotografie en probeert hij het publiek bewuster naar de fotografie te laten kijken. Hij is vooral bekend vanwege zijn ironische benadering tot onze (beeld)cultuur en zijn droge documentaire stijl. In 2004 studeerde Jan Dirk af met een serie over kantoren.

Zes jaar later publiceerde hij het succesvolle fotoboek Olifantenpaadjes, een optimistische aanklacht tegen landschappelijke misstanden en een ode aan de kortste weg van A naar B. In samenwerking met Marcel van Roosmalen verscheen in 2021 het boek “Nederland onder het Systeemplafond”. Zelf omschrijft zijn werk wel eens als “droogklotige flitsfotografie” waarbij hij zijn onderwerpen zo sec mogelijk vastlegt en humor een belangrijk stijlmiddel is. Jan Dirk is ook al jaren Pandist, geuzennaam voor de bewuste Fiat Panda rijder.

In 2018 werd Van der Burg benoemd tot de vijfde Fotograaf des Vaderlands, datzelfde jaar presenteerde hij op theaterfestival De Parade een fotocomedyshow rond zijn werk. Voor de Volkskrant maakt hij de rubriek #heerlijkgenieten, en voor NRC een beeldverslag van Nederland als veelgelezen rubriek. De laatste periode van zijn ‘ambtstermijn’ valt samen met zijn eerste museale solo-expositie in het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam, waarbij ook een nieuw fotoboek verschenen is. Beide heten ‘Typisch Nederland’ en zijn een vervolg op het gelijknamige populaire beeldverslag dat hij ruim twee jaar voor NRC produceerde.

In zijn zoektocht naar de Hollandse volksaard heeft hij Nederland ‘helemaal plat gefotografeerd’, schrijft hij in de inleiding van zijn boek, dat bijna duizend foto’s bevat. De eerste opnamen dateren van 2009, toen hij gemeentelijke hondenpoepzuigers vastlegde, maar het gros is geschoten tijdens zijn termijn als Fotograaf des Vaderlands.

Te midden van zijn expositie in het Nederlands Fotomuseum praat Jan Dirk van der Burg een uur lang met Diana Bokje van Photo31 over fotografie, de karakteristiek van onze cultuur, het belang van humor en de betekenis van het schijnbaar alledaagse.

www.jandirk.com

Interview: Diana Bokje
programmering: Astrid Verhoef
techniek: Carel Brugman, Barend Houtsmuller
montage: Carel Brugman
promotie: Anna Witkowska, Astrid Verhoef

Photo31 is een platform voor fotografie. Wij organiseren events, webinars, colleges netwerkgelegenheden en meer. Photo31: Voor professionals, beeldmaker en beeldgenieters. www.photo31.nl Sponsor ons: https://photo31.nl/steun-photo31/

Meld je aan voor onze nieuwsbrief: http://eepurl.com/hhCYxD

https://photo31.nl/

Datum:
5 oktober 2022
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0