Johny Pitts - Afropean: Travels in Black Europe in Foam

Johny Pitts - Afropean: Travels in Black Europe in Foam

Schrijver en fotograaf Johny Pitts (Sheffield, UK), onderzoekt in Afropean al reizend door Europa het leven van de zwarte gemeenschap. Hij ging op zoek naar de ‘Afropean’ identiteit over het hele continent en reisde van Londen tot Parijs, via Brussel, Amsterdam, Berlijn, Stockholm, Moskou, Rome, Marseille, Madrid en Lissabon.

In woord en en beeld schetst hij een onderbelicht verhaal over het continent. Zo reist hij naar Amsterdam om bij The Black Archives te horen over Hermina en Otto Huiswoud, strijders tegen kolonialisme en voor zwart communisme.

Kaapverdische Favela bij Lissabon

Hij documenteert Cova Da Moura, de Kaapverdische Favela aan de rand van Lissabon met zijn eigen ondergrondse economie en bezoekt de wijk Clichy Sous Bois in Parijs, waar in 2005 opstanden uitbraken naar aanleiding van de dood van Bouna en Zyed, twee jongens die zich na een achtervolging verborgen voor de politie.

Johny Pitts: “These scattered fragments of Afropean experience had formed a mosaic inside my mind ( … ) the Afropean reality was a bricolage of blackness and I’d experienced an Africa that was both in and of Europe.” - Afropean. Notes from Black Europe, p.380, London 2019

Afropean

Foam toont foto’s van Pitts’ zoektocht in combinatie met quotes uit zijn boek en memorabilia van zijn reis. Een selectie van foto’s verscheen in het boek Afropean: Notes From Black Europe uitgegeven door Penguin in 2019 waarvoor Pitts recentelijk werd bekroond met de Jhalak Prize. Pitts is ook de oprichter van online platform Afropean.com.

https://www.foam.org/   

Datum:
18 september 2020 / 1 november 2020
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0