Joya Mooi schrijft nummer voor het Mauritshuis

Joya Mooi schrijft nummer voor het Mauritshuis

Het nieuwste nummer van Joya Mooi dat zij schreef in samenwerking met het Mauritshuis is vanaf vandaag te beluisteren. De Amsterdamse singer-songwriter met Zuid-Afrikaanse roots schreef het nummer Black Horses over het schilderij Twee Afrikaanse mannen van Rembrandt.

De afgebeelde mannen krijgen door haar nummer een eigen verhaal. Joya wil met haar song het leven van deze mannen vieren. Haar typische R&B stijl - die jazz, trap, pop en hiphop invloeden combineert - zorgt ervoor dat je bij Black Horses het 17de -eeuwse Amsterdam binnenstapt en meekijkt door de ogen van deze (vooralsnog) anonieme mannen. 

De keuze

Wandelend door het museum groeide Joya Mooi's enthousiasme met de minuut. Er kwamen veel schilderijen op haar inspiratielijstje te staan. Bij het zien van de Twee Afrikaanse mannen wist Joya het zeker. Dit is dé keuze. ''Ik kwam erachter dat er al vrije zwarte Amsterdammers leefden in de 17de eeuw.  In mijn stad. Iedereen heeft zijn eigen verhaal. Gek dat zij dat nog niet hadden.’’

Het schrijfproces

Op de vraag of het schrijven van Black Horses haar makkelijk afging zegt Mooi: ‘’Ik heb het niet vaak, dat het zo snel tot me komt.’’ Joya kon niet wachten om in de hoofden van de twee mannen op het schilderij te kruipen. In haar nummer zitten zij aan het water bij het Waterloopplein in Amsterdam en gaan in het tweede gedeelte van het lied naar het atelier van Rembrandt. De beroemde schilder krijgt geen stem, maar is dit keer juist de figurant.

Waarom de titel Black Horses? Joya zag in een Amsterdamse archief-tentoonstelling een beeld van Rembrandts atelier met een voorbijrijdende koets voortgetrokken door twee zwarte paarden. De twee Afrikaanse mannen hebben deze koets mogelijk voorbij zien komen, waardoor hun verhaal nog tastbaarder wordt.  

  Beluister Black Horses    

Over Joya Mooi

Joya weet als geen ander verhalen te verbinden met zoete melodieën en sterke (soms activistische) teksten. De invloeden van haar Zuid-Afrikaanse en Nederlandse roots hoor je zonder twijfel terug. Ze creëerde een eigen trappy R&B en dromerige sound. Naast swingende beats, vertelt haar muziek verhalen uit haar verleden en heden. Ze neemt je mee in een wereld waar idealen standvastig zijn, identiteit en spiritualiteit hand in hand gaan, en geluk en schoonheid nooit ver weg zijn.

Twee Afrikaanse mannen

Rembrandt deed iets speciaals met zijn schilderij uit 1661: hij maakte de twee mannen de hoofdrolspelers. Dat was uitzonderlijk, want normaal werden Afrikanen afgebeeld als bijfiguren: als tot slaafgemaakten of figuranten in een Bijbelse scène. Waarschijnlijk waren dit vrije mannen die in Amsterdam woonden. Misschien hebben ze als matroos gewerkt of in dienst van een handelscompagnie. Het lijkt ook alsof ze elkaar goed kennen. Waren het broers? Of goeie vrienden? Er wordt  gespeculeerd over wie zij zouden kunnen zijn, maar tot nu toe zijn hun namen nog niet bekend.

Bekijk het Mauritshuis met je oren

Met het muzikale project Bekijk het Mauritshuis met je oren komen de verhalen achter de wereldberoemde schilderijen op een nieuwe manier tot leven. Uiteenlopende Nederlandse artiesten zingen met een speciaal geschreven nummer hun verhaal bij een meesterwerk in het museum. Het doel is om mensen te inspireren met een frisse blik naar de kunst in het Mauritshuis te kijken door een nummer van een singer-songwriter te horen. De nummers zijn te beluisteren via verschillende kanalen o.a. op Mauritshuis.nl, YouTube en Spotify. De singer-songwriters delen het nummer eveneens op hun eigen platforms.

Afbeeldingen: 1 – 2) Joya Mooi, 3) Rembrandt, Twee Afrikaanse mannen

https://www.mauritshuis.nl/

Datum:
24 maart 2023
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0