JR: Chronicals | Groninger Museum

JR: Chronicals | Groninger Museum

In JR: Chronicles ontdek je de iconische projecten van de internationaal bekende Franse kunstenaar JR. De expositie voert je langs zijn indrukwekkende carrière: van de vroege graffitikunst die hij als tiener in Parijs maakte, tot zijn maatschappelijke projecten en grootschalige kunstwerken op gebouwen en pleinen in steden over de hele wereld.

Al meer dan 20 jaar maakt JR kunstwerken in de openbare ruimte. Met maatschappelijk betrokken kunstprojecten zoals Women Are Heroes en Kikito, vraagt hij aandacht voor mensen en gemeenschappen die niet altijd goed zichtbaar zijn en geeft ze een platform voor hun verhaal. Dit doet hij bijvoorbeeld door meer dan levensgrote portretten te maken, die hij – soms illegaal – in de openbare ruimte opplakt.

Portrait of a Generation (2004)

JR begon zijn carrière met de fotoserie Portrait of a Generation. Op uitnodiging van filmregisseur Ladj Ly bezochten zij de buitenwijk Montfermeil in Parijs om foto’s te maken, waarmee zij het karikaturale beeld dat de media van jongeren in de banlieues van Parijs had gemaakt wilden ontkrachten.

In de foto Braquage (Beroving) lijkt het alsof er een wapen op je wordt gericht. Maar kijk je beter, dan ontdek je dat het geen wapen, maar een camera is. Toen in 2005 naar aanleiding van de dood van twee jongeren rellen uitbraken in de buitenwijken van Parijs, werd deze foto vaak in krantenartikelen en op televisie getoond.

Kikito (2017)

Omdat er een permanente muur tussen de Verenigde Staten en Mexico werd gebouwd, plaatste JR een gigantisch kunstwerk bij het grenshek in de Mexicaanse stad Tecate. In dit werkt gluurt Kikito, een klein jongetje dat vlakbij het grenshek woonde, nieuwsgierig over de muur. Door de foto besef je dat politieke beslissingen vooral voor jonge en onschuldige mensen vaak nadelig uitpakken.

De dag voordat het kunstwerk zou worden afgebroken, organiseerde JR een picknick aan weerszijden van het hek. Kikito, zijn familie en honderden gasten uit de Verenigde Staten en Mexico kwamen samen om te eten. Mensen verzamelden zich rondom één lange tafel die door de muur heen stak; met een deel aan de Mexicaanse kant en een deel aan de Amerikaanse kant, om samen dezelfde maaltijd te eten, hetzelfde water te drinken en van dezelfde muziek te genieten. Op de tafel plaatste JR een afdruk van twee ogen.

Hoewel de grenspolitie het project wilde stopzetten en alle gasten dreigde te arresteren, zagen zij ervan af, toen ze de positieve actie met eigen ogen zagen.

Women are heroes (2007- nu)

Voor het project Women are Heroes reisde JR met zijn camera onder meer naar de sloppenwijken van Nairobi (Kenia), Monrovia (Liberia), Phnom Penh (Cambodja), Rio de Janeiro (Brazilië) en Jaipur (India) om vrouwen te portretteren. De foto's benadrukken niet de armoede, maar de vitaliteit van deze vrouwen. Volgens JR dragen vrouwen de gemeenschap, maar zijn mannen op straat het zichtbaarst.

De foto's werden in de wijken zelf en op andere plekken in de openbare ruimte geplakt: op muren van kerken en moskeeën, op bussen en treinen, op de bodem van een leeg zwembad. In Kibera, een sloppenwijk in Nairobi, kreeg het kunstwerk een extra functie: foto's van vrouwenogen werden op vinyl geplakt, om de daken van de tientallen huizen waarop ze bevestigd werden, meteen waterdicht te maken. 

Inside Out (2011- nu)

Inside Out is een ander omvangrijk project waarmee JR internationaal bekend werd. Tijdens het aanvaarden van de TED-prijs in 2011, nodigde JR iedereen uit om zelfgemaakte portretfoto's te uploaden op zijn website. De foto's drukte hij af en stuurde ze terug. Vervolgens verzocht hji de geportretteerden om de fotoprints in hun eigen omgeving op te hangen.

Speciaal voor dit project werd een mobiele fotostudio gebouwd, die tot op heden de wereld rondreist en op straat portretfoto’s maakt. In de afgelopen 10 jaar hebben meer dan 400.000 mensen uit meer dan 138 landen deelgenomen aan Inside Out.
De mobiele studio zal ook Groningen aandoen. 

Boek

Bij de expositie is de catalogus JR: Chronicles verkrijgbaar in zowel Nederlands als Engels en zijn te koop in de museumwinkel. De Nederlandse versie van het boek wordt uitgegeven door WBOOKS.

Samenstelling

JR: Chronicles is georganiseerd door het Brooklyn Museum en is samengesteld door Sharon Matt Atkins, Deputy Director for Art, en door Drew Sawyer, Philip Leonian en Edith Rosenbaum Leonian, curator photography, Brooklyn Museum.

https://www.groningermuseum.nl/

Datum:
20 november 2021 / 12 juni 2022
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0