Kachō-ga. De poëzie van de Japanse natuur

In Japanmuseum SieboldHuis is de tentoonstelling ‘Kachō-ga. De poëzie van de Japanse natuur’ te zien. Voor het eerst is er in Nederland een tentoonstelling over kachō-ga, een van de belangrijkste genres in de Japanse prent- en schilderkunst. Bijzondere bruiklenen en topstukken uit binnen- en buitenland zoals houtsneden, kamerschermen, rolschilderingen en foto’s maken deze overzichtstentoonstelling een absolute aanrader voor liefhebbers van Japanse kunst.

Het Japanse woord kachō-ga betekent letterlijk ‘afbeeldingen van bloemen en vogels’. Kleurrijke bloemen en vogels krijgen dan ook alle aandacht in deze tentoonstelling die de bezoeker langs het ontstaan en de ontwikkeling van dit decoratieve genre voert.

Kleurrijke planten en dieren

Kunstenaars kunnen bij uitstek hun vakmanschap en poëtische kijk op de Japanse natuur in dit genre tonen. In de tentoonstelling zijn gedetailleerde, geënsceneerde, natuurgetrouwe, maar ook stilistische werken van beroemde Japanse kunstenaars zoals onder andere Hiroshige, Hokusai, Seitei, Koson en Hasui.

Kleurrijke planten en dieren sieren in deze tentoonstelling kamerschermen, rolschilderingen, albums, geïllustreerde boekjes, prenten in de vorm van waaiers en grafieken uit de late 18de tot de 20ste eeuw. De foto’s van de Japanse topfotograaf Yoshinori Mizutani geven een hedendaagse kijk op kachō-ga. Ook zijn er meerdere geprepareerde vogels te zien, die in de 19de eeuw door Philipp Franz von Siebold uit Japan zijn meegenomen. De naamgever van het museum legde een veelzijdige natuurhistorische verzameling aan tijdens zijn verblijf in Japan (1823-1829). 

Draken, feniksen en leeuw-honden

De Japanse kunst heeft een rijke traditie in de verbeelding van flora en fauna. Tot aan 17de eeuw werden krachtige, fabelachtige dieren zoals draken, feniksen, leeuw-honden, roofvogels en tijgers strijdlustig afgebeeld. Dit onderwerp veranderde toen de macht van de samoerai afnam en de stedelijke cultuur zich ontwikkelde.

Rijke handelaren zochten naar verfijning en een vriendelijke stijl en in de artistieke verbeelding van de natuur werden lieflijke dieren in subtiele en uitgebalanceerde composities afgebeeld. Bloemen en vogels werden een geliefd onderwerp en niet alleen om de esthetische schoonheid, maar ook vanwege de symbolische functie. 

 

https://www.sieboldhuis.org/

Datum:
7 december 2018 / 3 maart 2019
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0