Kleur als taal – Etel Adnan | Van Gogh Museum

Kleur als taal – Etel Adnan | Van Gogh Museum

Etel Adnan neemt in haar beeldende kunst vaak het landschap als uitgangspunt. Net als Vincent van Gogh probeert zij daarin, met een geheel eigen kleurenpalet en schilderstijl, de kracht van de natuur op het doek over te brengen.

Voor Adnan overbruggen haar schilderijen, net als bij Van Gogh, de beperkingen die taal met zich meebrengt. Ze vond in haar beeldende kunst een visuele taal die culturele grenzen overstijgt.

Dialoog met het werk van Van Gogh 

In de tentoonstelling Kleur als Taal voeren Adnans schilderijen de boventoon. Haar vaak gesimplificeerde landschappen met intense kleuren en abstracte vormen gaan de dialoog aan met een aantal werken van Van Gogh. Daarnaast worden haar leporello’s – zogenoemde harmonicaboekjes waar Adnan om bekendstaat –, tapijten en literair werk getoond.

Adnans unieke levensverhaal komt ook aan bod. Gedurende bijna een eeuw bewoog ze zich tussen verschillende culturen en talen. De implicaties van het opgroeien met een multiculturele achtergrond worden verkend. Hoe gaf dit haar leven vorm en klinkt het door in haar kunst?

Kunst, literatuur & poëzie

Etel Adnan (1925-2021) brak pas op 87-jarige leeftijd door met haar schilderijen. Ze maakte internationaal al eerder naam met haar literatuur en poëzie. Adnan was een onconventionele, intrigerende kunstenaar, filosoof, schrijver, schilder en activist. Ze groeide op in Beiroet, en studeerde in Parijs en Californië. Jarenlang woonde en werkte ze op beide plekken.

Op 14 november 2021 overleed ze op 96-jarige leeftijd, tijdens de voorbereidingen van deze overzichtstentoonstelling in het Van Gogh Museum.

Etel Adnans verbeelding van de natuur is kleurrijk en persoonlijk. In de speciale multimediatour bij deze tentoonstelling ontdek je meer over haar werk én leven.

Ontdek hoe ze in kunst en kleur een manier vond om de grenzen van taal te overstijgen. En kom erachter wat de kunst van Van Gogh en Adnan met elkaar gemeen hebben. Ook geven de beeldbrekers van het Van Gogh Museum in deze tour hun persoonlijke blik op een aantal werken uit de tentoonstelling.

Schilderworkshops

Aan de slag met verf en kwast? Etel Adnan en Vincent van Gogh hadden allebei grote bewondering voor de natuur. Maar allebei schilderden zij de natuur op een andere manier. Hoe inspireert de natuur jou?

Op zaterdag zijn er workshops voor kinderen, op zondag voor volwassenen. Bekijk de data en tijden:

https://www.vangoghmuseum.nl/

Datum:
20 mei 2022 / 4 september 2022
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0