Koningin Máxima opent Tien topstukken on tour in Mauritshuis

Hare Majesteit Koningin Máxima heeft vanochtend in het Mauritshuis in Den Haag de reizende tentoonstelling Tien topstukken on tour: Voor Nederland verworven dankzij de BankGiro Loterij geopend.

De tentoonstelling bestaat uit tien belangrijke aanwinsten uit de collecties van het Mauritshuis, het Kröller-Müller Museum, het Van Gogh Museum en het Rijksmuseum en zijn aangekocht dankzij de steun van de deelnemers van de BankGiro Loterij.

Belang nieuwe aankopen

Door middel van de tentoonstelling willen de vier musea het belang onderstrepen van nieuwe aankopen voor Nederland en de financiële steun die zij daarvoor gezamenlijk ontvangen van particulieren, fondsen, bedrijven en publiek geld.

Hare Majesteit Koningin Máxima werd ontvangen en rondgeleid door Emilie Gordenker (directeur Mauritshuis), Lisette Pelsers (directeur Kröller-Müller Museum), Adriaan Dönszelmann (zakelijk directeur Van Gogh Museum) en Hendrikje Crebolder (directeur Development & Media Rijksmuseum), in aanwezigheid van minister van Onderwijs Cultuur, en Wetenschap Jet Bussemaker en Boudewijn Poelmann (directeur BankGiro Loterij).

Nieuw leven

Nieuwe aanwinsten zorgen dat een museumverzameling zich blijft ontwikkelen, want slechts één goede aanwinst kan een collectie nieuw leven inblazen. Daarnaast betekent een nieuwe aanwinst dat belangrijke kunstwerken zichtbaar blijven voor het Nederlandse publiek en geconserveerd worden voor de toekomst. Het is dankzij de steun van de deelnemers van de BankGiro Loterij (de cultuurloterij van Nederland) en fondsen als de Vereniging Rembrandt, het VSBfonds, Vriendenstichtingen en publieke gelden via bijvoorbeeld het Mondriaan Fonds dat musea in Nederland belangrijke kunstwerken kunnen blijven aankopen.

Pop-up tentoonstelling

In de tentoonstelling Tien topstukken on tour: Voor Nederland verworven dankzij de BankGiro Loterij zijn kunstwerken te zien van onder meer Rembrandt, Appel, Steen, Monet en Picasso. De tentoonstelling reist voor telkens drie weken naar zes verschillende musea in Nederland. De werken zijn van 4 oktober 2017 tot en met 25 maart 2018 achtereenvolgens te zien in het Mauritshuis in Den Haag, het Fries Museum in Leeuwarden, Twentse Welle/Rijksmuseum Twenthe in Enschede, het Van Abbemuseum in Eindhoven, het Kröller-Müller Museum in Otterlo en het Bonnefantenmuseum in Maastricht. De tentoonstelling is tot en met 29 oktober te zien in het Mauritshuis.

 

Afbeeldingen: 1) V.l.n.r. Adriaan Dönszelmann (zakelijk directeur Van Gogh Museum), Hendrikje Crebolder (directeur Development & Media Rijksmuseum), Boudewijn Poelmann (directeur BankGiro Loterij), Koningin Máxima, Emilie Gordenker (directeur Mauritshuis), Lisette Pelsers (directeur Kröller-Müller Museum) en minister van Onderwijs Cultuur, en Wetenschap Jet Bussemaker, 2 – 5) Koningin Máxima, Emilie Gordenker (directeur Mauritshuis), 6) Portret van een oude man, 1667 Olieverf op doek, 81,9 x 67,7 cm Mauritshuis, Den Haag Verworven met steun van de Stichting Vrienden van het Mauritshuis, het Ministerie van OCW, de Stichting Nationaal Fonds Kunstbezit, de BankGiro Loterij, het VSBfonds, de Vereniging Rembrandt, het Prins Bernhard Cultuurfonds, de ING Groep, de heer Prof. Dr Drs A.C.R. Dreesmann, de Stichting Dr Hendrik Muller’s Vaderlandsch Fonds en particulieren, 1999, 7)  Jan Havicksz. Steen Adolf en Catharina Croeser, bekend als ‘De burgemeester van Delft en zijn dochter’, 1655 Olieverf op doek, 106 x 96 cm Rijksmuseum, Amsterdam Aankoop met steun van het Mondriaan Fonds samen met het Nationaal Aankoopfonds van het Ministerie van OCW, de BankGiro Loterij, de Stichting Nationaal Fonds Kunstbezit, het VSBfonds, de Vereniging Rembrandt, mede dankzij het Prins Bernhard Cultuurfonds en het Rijksmuseum Fonds, 2004 , 8) Claude Monet Molens bij Zaandam, 1871 Olieverf op doek, 65.1cm x 90.7 x 10 cm (met lijst) Van Gogh Museum, Amsterdam Aankoop met steun van de BankGiro Loterij, het Nationaal Fonds Kunstbezit, het Ministerie van OCW, het Mondriaan Fonds, de Vereniging Rembrandt, het VSBfonds en de Vincent van Gogh Stichting, 2001, 9) Pablo Picasso Petite chouette, 1951-1953, Uiltje Gips, keramiek, metaal, schellak, 33,5 x 22,5 x 19 cm Collectie Kröller-Müller Museum, Otterlo / © Pablo Picasso c/o Pictoright Amsterdam 2017 Verworven met steun van de BankGiro Loterij, het Mondriaan Fonds en de Vereniging Rembrandt, mede dankzij het Prins Bernhard Cultuurfonds, 2004 , 10) Jacob van Ruisdael Gezicht op kasteel Bentheim, c. 1652-54 Olieverf op paneel, 51,9 x 67, 7 cm Mauritshuis, Den Haag Verworven met steun van de Staat der Nederlanden, het Mondriaan Fonds samen met het Nationaal Aankoopfonds van het Ministerie van OCW, de BankGiro Loterij, de Stichting Vrienden van het Mauritshuis, de Vereniging Rembrandt (mede dankzij het Prins Bernhard Cultuurfonds), Noortman Master Paintings, het VSBfonds, een particulier en de ING Groep, 2005

https://www.mauritshuis.nl/nl-nl/

Datum:
4 oktober 2017 / 25 maart 2018
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0