Kunst blijft slapen: All you can Art lanceert bijzondere samenwerking met Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Kunst blijft slapen: All you can Art lanceert bijzondere samenwerking met Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed 

Vanaf deze zomer lanceert All you can Art, de diepgaande samenwerking tussen Kunsthal Rotterdam en Instituto Buena Bista, een nieuw en bijzonder project. Kunst uit de collectie van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) gaat uit logeren bij verschillende huishoudens in Rotterdam.

Bij elk gastadres ontstaat, in een spannend proces tussen de bewoners en kunstenaars, vervolgens een nieuw kunstwerk. Voor het project ‘Kunst blijft slapen’ –  wat vanwege de coronamaatregelen ruim een jaar is uitgesteld – werkt All you can Art samen met onder meer de Pauluskerk, het Gemaal op Zuid, Reakt, Laurens ouderenzorg en Willem de Kooning Academie. ‘Kunst blijft slapen’ bouwt voort op de All you can Art zomer, die afgelopen weekend met een bruisende kunstparade door de stad van start is gegaan.  

Kunst blijft slapen

In het project Kunst blijft slapen worden verschillende gemeenschappen in Rotterdam met elkaar verbonden via kunstwerken  uit de Rijkscollectie. Een bijzonder concept waarbij objecten die normaal gesproken achter de muren van een depot zijn verborgen, twee weken lang bij verschillende huishoudens uit logeren gaan. De gastgezinnen worden geworven binnen de communities van de samenwerkingspartners van All you can Art.
Vijf kunstwerken, die door de bewoners van de eerste gastadressen  worden geselecteerd, beginnen vanaf half september aan hun tour door Rotterdam. Elk werk wordt na twee weken bij een tijdelijk thuis weer doorgegeven aan iemand anders uit de wijk of gemeenschap.

Een nieuw werk

Tijdens de logeerweken is er veelvuldig contact tussen de bewoners en studenten van de Willem de Kooning Academie. De studenten gaan op bezoek en laten zich inspireren door het object, het tijdelijke onderkomen en gesprekken met de bewoners. Uit alle verhalen die worden gedeeld, maken de studenten - onder begeleiding van de kunstenaars van All you can Art – een nieuw werk. Het project zal resulteren in maar liefst twintig nieuwe werken, die samen met de vijf kunstwerken uit de Rijkscollectie in het weekend van 13 en 14 november 2021 tentoongesteld worden in de Kunsthal. Hierna mogen de bewoners hun persoonlijke nieuwe kunstwerk meenemen naar huis. Kunst blijft slapen wordt mede mogelijk gemaakt door het Fonds voor Cultuurparticipatie. 

DenkTank To Go

Gedurende de hele zomer gaan de All you can Art kunstenaars met verschillende Rotterdamse partners in gesprek over hoe kunst een rol kan spelen in het verbinden van verschillende mensen en organisaties. Deze Denktank To Go haalt informatie, verhalen en ervaringen op om mee te nemen naar een gezamenlijke Denktank op donderdag 2 september. Aanmelden voor deze DenkTank kan via allyoucanart@kunsthal.nl 

https://www.kunsthal.nl/nl/#tijdlijn-2021-07

Datum:
14 juli 2021
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0