Kunstnijverheid en geschiedenis van Groninger Museum in Menkemaborg

Kunstnijverheid en Groninger geschiedenis van Groninger Museum in Menkemaborg

Een deel van de collectie Kunstnijverheid en Geschiedenis van het Groninger Museum is te zien in de Menkemaborg in Uithuizen. 

De Menkemaborg te Uithuizen is in oorsprong een uit de 14de eeuw daterend huis en is sinds de ingrijpende verbouwing van omstreeks 1700 nauwelijks gewijzigd. De familie Alberda, de toenmalige bewoners, liet in die tijd kunstenaars het interieur verfraaien met imposante schoorsteenmantels van barok houtsnijwerk en schilderijen met mythologische voorstellingen. Ook een heel bijzonder hemelbed, gemaakt van gele Chinese zijdedamast, is bewaard gebleven.

De kamers 

De kamers, waaronder de grote zaal, herenkamer, studeerkamer, slaapkamer, keuken en kelders zijn volledig ingericht met mooie meubelen, zilver, porselein, koperwerk en portretten uit de 17de en 18de eeuw. 

De tuin

De tuin is gereconstrueerd naar het originele tuinplan uit circa 1705 en heeft een heldere overzichtelijke indeling met symmetrisch gerangschikte vakken van geschoren buxus met daarin 18de-eeuwse bloemen- en plantensoorten. Het fraaiste gedeelte is de besloten lusthof voor het zomerhuis met poorten en halve koepels van treillagewerk. Ook bijzonder is de natuurlijke zonnewijzertuin.

Aan de oostkant van de borg liggen de nutstuinen met een keukenhof waarin groenten en kruiden worden verbouwd en een fruithof met oude appelbomen en een perenberceau. Een dwaaltocht door de doolhof eindigt bij een oude plataan. De bloeiende rozentunnel is in de zomer een bezoek waard

Het totale complex van borg met tuinen en singels geeft een beeld van hoe de Groninger jonkers in de 17de en 18de eeuw woonden en leefden.   

’t Schathuis

In het schathuis, waar vroeger de koetsen en de paarden waren gestald en waar eveneens ruimte was voor een slachtkeuken, een bierbrouwerij en de kamers van de knechten, is nu een café en restaurant gevestigd. Vanaf het terras heeft u een prachtig uitzicht op de borg.

Het Groninger Museum en de Menkemborg

De Menkemaborg werd bewoond tot 1902. De erfgenamen van de laatste bewoner schonken in 1921 het landgoed aan het Groninger Museum, waarna het werd gerestaureerd en in 1927 opengesteld voor het publiek. In 1969 werd de Stichting Museum Menkemaborg opgericht die zorg draagt voor het beheer en de exploitatie van het museum en de omliggende tuinen. Het grootste deel van de collectie in de Menkemaborg is onderdeel van de collectie van het Groninger Museum. Veel van deze voorwerpen zijn afkomstig van afgebroken borgen, want ooit telde de provincie 200 borgen, waarvan er slechts 16 bewaard zijn gebleven.

Menkemaborg open

De Menkemaborg in Uithuizen is open voor bezoekers. Voor de borg moet online een ticket gereserveerd worden.

Voor een bezoek aan de tuin hoeft niet gereserveerd te worden. Er is een route met 1 ingang en 1 uitgang. Wel is, vanwege de smalle paden, het doolhof gesloten. Voor bezoek aan de tuin is een tuinkaartje verplicht. Graag met pin betalen.

De richtlijnen van de RIVM en het protocol van de Nederlandse Museumvereniging worden gevolgd.

TICKETS BESTELLEN 

https://www.groningermuseum.nl/           

Datum:
26 juli 2021
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0